Igralskega poklica se je Danny Aiello oprijel šele, ko je imel že 35 let.
Igralskega poklica se je Danny Aiello oprijel šele, ko je imel že 35 let. "Pomislil sem, da bi poskusil, ker mi ni na pamet padlo nič drugega. To je bila zame lažja pot: znam komunicirati z ljudmi in po navadi sem jim simpatičen." Foto: AP

Danny Aiello je - po karieri na Broadwayu - pri 40 letih ustvaril svojo prvo filmsko vlogo in si nato 16 let pozneje zaslužil oskarjevsko nominacijo za vlogo lastnika picerije v drami Do The Right Thing (V vročici noči) Spika Leeja, moža, ki je bil v večinoma temnopolti soseski Brooklyna rasist, a obenem sentimentalen do okoliških mulcev, ki so zrasli ob njegovih picah.

Pred tem je v romantični komediji Mesečnica (Moonstruck) ob Cher igral njenega dobrodušnega, a ne ravno fatalnega zaročenca.

Mimogrede: poleg vseh tehtnejših vlog je upodobil tudi Madonninega očeta, tradicionalnega Italijana, v antologijskem glasbenem videu Papa Don't Preach.

"Z globoko žalostjo sporočamo, da je ponoči zaradi posledic kratke bolezni preminil Danny Aiello, ljubljeni mož, oče, dedek, igralec in glasbenik," je sporočilo družine medijem predala igralčeva agentka Jennifer De Chiara. Družina je prosila za spoštovanje zasebnosti v teh zanje težkih časih.

S Spikom Leejem na jubilejni projekciji ob 20-letnici filma Do The Right Thing. Foto: AP
S Spikom Leejem na jubilejni projekciji ob 20-letnici filma Do The Right Thing. Foto: AP

V filmu Boter 2 je Aiello odigral manjšo vlogo gangsterja Tonyja Rosata, ki pa je postala kultna predvsem zaradi njegove izjave: "Michael Corleone vas pozdravlja!", zadnjih besed, ki jih izreče, preden napade tekmeca svojega nadrejenega Franka Pentangela. Opazka je bila menda improvizirana, a je bila Coppoli tako všeč, da jo je pustil v filmu.

Preboj na filmsko sceno je Aiellu uspel v začetku 70. let z dramo o baseballu Bang the Drum Slowly v režiji Johna D. Hancocka, v kateri je igral tudi Robert De Niro. Ob De Niru je nastopil tudi v filmu Bilo je nekoč v Ameriki Sergia Leoneja, zaigral pa je tudi v Škrlatni roži Kaira v režiji Woodyja Allena; bil je kolerični mož Mie Farrow. Med njegovimi zadnjimi vlogami je tista iz lanskega filma Mala Italija režiserja Donalda Petrieje.

Igralski kolegi so se že poklonili njegovemu spominu na družbenih omrežjih. Igralec iz filma Popolna bojna oprema Matthew Modine je poudaril njegovo ljubečo plat, talente in modrost, igralka Mia Farrow pa je zapisala, da je bil Aiello čudovit človek.

Poleg v filmih je igralec nastopal na Broadwayju, bil pa je tudi glasbenik. Izdal je več studijskih albumov, med njimi Live from Atlantic City leta 2008.