Nekdanji bodibilder Prowse je bil izbran za vlogo Vaderja zaradi svoje mogočne telesne postave, saj je v višino meril skoraj dva metra. Foto: EPA
Nekdanji bodibilder Prowse je bil izbran za vlogo Vaderja zaradi svoje mogočne telesne postave, saj je v višino meril skoraj dva metra. Foto: EPA

Novico o smrti je sporočil njegov agent Thomas Bowington.

Naj bo Sila z njim, vselej!
Z veliko žalostjo sporočamo, da je Dave Prowse v soboto zjutraj preminil v starosti 85 let, je Bowington zapisal na Facebooku. Njegovo smrt je označil za veliko izgubo za milijone oboževalcev po svetu. "Naj bo Sila z njim, vselej!" je še dodal.

Prowsova igralska kariera se je raztezala čez pet desetletij, mednarodno slavo pa mu je prinesla prav vloga temačnega gospodarja Sithov v Vojni zvezd.

Prowse, ki je stal za grozečo črno masko Dartha Vaderja v prvotni trilogiji Vojne zvezd, katere prvi del je nastal leta 1977, je po navedbah svojega agenta umrl po krajši bolezni, še navaja BBC.

Nekdanji bodibilder Prowse je bil izbran za vlogo Vaderja zaradi svoje mogočne telesne postave, saj je v višino meril skoraj dva metra. Glas je liku sicer posodil ameriški igralec James Earl Jones, v prizorih bojevanja pa je Prowsa zamenjal sabljač Bob Anderson, ki je umrl leta 2012 v starosti 89 let.

Od telesnega stražarja do Dartha Vaderja
Režiser George Lucas ga je leta 1971 opazil v filmu Peklenska pomaranča, v katerem je igral telesnega stražarja. Povabil ga je na avdicijo Dartha Vaderja in Chewbacce v filmu Vojna zvezd: Epizoda IV - novo upanje iz leta 1977. Igralec je izbral vlogo Vaderja, ker "si ljudje vedno zapomnijo ta slabe", njegove besede povzema BBC.