Max von Sydow je igral v filmu Sedmi pečat. Foto: IMDb
Max von Sydow je igral v filmu Sedmi pečat. Foto: IMDb

Novico je sporočila njegova družina, Max von Sydow je umrl v nedeljo.

Zaigral je v kar 11 filmih Ingmarja Bergmana, med drugim tudi v Sedmem pečatu, v katerem je nepozabno igral šah s smrtjo.

Videli smo ga lahko tudi v kultnih ameriških filmih, kot so Izganjalec hudiča režiserja Williama Friedkina iz leta 1973, Posebno poročilo Stevena Spielberga (2002) in kot čemernega umetnika v Hannah in njeni sestri Woodyja Allena (1986). ZDavidom Lynchem je leta 1984 sodeloval pri filmu Peščeni planet.

Von Sydow je prejel več nagrad, dvakrat pa je bil nominiran za oskarja. Foto: EPA
Von Sydow je prejel več nagrad, dvakrat pa je bil nominiran za oskarja. Foto: EPA

V Vojni zvezd in Igri prestolov
V zadnjem desetletju smo ga lahko videli v filmih, kot so Zlovešči otok Martina Scorseseja (2010), znanstvenofantastični epopeji Vojna zvezd: Sila se prebuja (2015). Igral je praktično do konca. Leta 2014 je posodil glas animirani seriji z najdaljšim stažem, Simpsonovim, leta 2016 pa je nastopil v treh epizodah ene najbolj priljubljenih televizijskih serij Igra prestolov, kjer je bil mistični trioki krokar.

Kot kralj Osric v filmu Konan Barbar. Foto: IMdb
Kot kralj Osric v filmu Konan Barbar. Foto: IMdb

Max von Sydow se je rodil leta 1929 v švedskem mestu Lund v bogati družini. Študiral je na Kraljevi akademiji za gledališče v Stockholmu, od leta 1951 je igral v različnih švedskih gledališčih, med letoma 1955 in 1960 v Malmöju. Leta 1955 je spoznal Begrmana in z velikim cineastom sta najprej sodelovala pri gledaliških produkcijah, kmalu pa začela ustvarjati filmska dela, ki so se zapisala med klasike svetovne filma.

Sedmi pečat je nastal leta 1957, istega let kot Divje jagode, medtem ko sta Na pragu življenja in Čarovnik leto mlajši. Med drugimi pomembnimi sodelovanji igralca in režiserja pa velja omeniti vsaj še Deviški vrelec (1980) in Molka (1963).

Nastopil je v okoli 150 vlogah, slovel pa kot subtilen karakterni igralec. Čeprav je z Bergmanom soustvarjal eno ključnih poglavij filmske zgodovine in leta 1965 nastopil tudi v režiserjevi prvi večji ameriški produkciji Največja zgodba vseh časov, je bil Izganjalec hudiča film, ki je von Sydowu zagotovil mednarodno slavo. Leta 1980 smo ga videli tudi kot Minga Neusmiljenega v uspešnici desetletja Flash Gordon, dve leti pozneje pa je nastopil še v enem hollywoodskem fantazijskem filmu – Konan Barbar.

Prejel je veliko nagrad, med drugim je bil dvakrat nominiran za oskarja, kipca sicer ni prejel.

Novico je danes sporočila igralčeva žena, filmska producentka Catherine Brele. "Z strtim srcem, neskončno žalostjo in izjemno bolečino sporočamo, da se je 8. marca 2020 poslovil Max Von Sydow," je dejala za tednik Paris Match.

Med prvimi, ki so se na družbenih omrežjih poklonili igralcu, je režiser Edgar Wright, ki je zapisal: "Max Von Sydow, sedem desetletij tako ikonična prezenca v filmski umetnosti, zdelo se je, kot da bo vedno z nami." Dodal je še, da je "z Bergmanom spremenil podobo mednarodnega filma, igral Kristusa, se boril s hudičem, sproži "vročo točo" in bil z nemo vlogo nominiran za oskarja. Bog."

Imel je dva sinova iz prvega zakona s Christino Ingo Britta. Leta 1997 se je v Provansi poročil z Catherine Brelet in pet let pozneje postal francoski državljan, zaradi česar se je moral odreči švedskemu državljanstvu.