Lee Sun-kyun je mednarodno zaslovel po uspehu filma Parazit, ki je leta 2020 presenetljivo slavil na oskarjih – osvojil je najprestižnejša zlata kipca, za režijo in najboljši film. Foto: Reuters
Lee Sun-kyun je mednarodno zaslovel po uspehu filma Parazit, ki je leta 2020 presenetljivo slavil na oskarjih – osvojil je najprestižnejša zlata kipca, za režijo in najboljši film. Foto: Reuters
Sorodna novica Parazit

48-letni igralec je v filmu Parazit upodobil Park Dong-ika, glavo premožne družine,ki za različna gospodinjska dela nevede najame družino revnih prevarantov Kim. Parka na koncu filma, kio se spletka razkrije, v navalu besa pokonča gospod Kim (Song Kang-ho).

Kot poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap, so ga po iskalni akciji našli neodzivnega v avtomobilu, na sopotnikovem sedežu pa tleče oglje. Policija je bila namreč pred iskalno akcijo obveščena, da je pred odhodom od doma pustil poslovilno sporočilo. Reuters ob tem navaja neimenovanega predstavnika policije, ki je medije prosil za taktnost, saj da gre "za občutljivo zadevo".

Trdil , da drog ni užival prostovoljno
Lee Sun-kyun, sicer poročen z znano igralko Jeon Hye-jin in oče dveh otrok, se je v zadnjem letu znašel pod drobnogledom policije zaradi domnevne zlorabe prepovedanih mamil. V okviru obsežne preiskave ga je policija zaslišala trikrat, pri čemer je eno zasliševanje trajalo kar 19 ur skupaj, navaja Reuters. Igralec je priznal, da je zaužil prepovedano mamilo, a zatrdil, da mu ga je ponudila hostesa v baru in da ni vedel, da gre za prepovedano substanco. Namignil je, da mu je ženska snov podtaknila, da bi ga pozneje izsiljevala.

Lee Sun-kyun v Parazitu. Film je leta 2020 postal prvi tujejezični film v zgodovini, ki je osvojil oskarja za najboljši film. Foto: IMDb
Lee Sun-kyun v Parazitu. Film je leta 2020 postal prvi tujejezični film v zgodovini, ki je osvojil oskarja za najboljši film. Foto: IMDb

Natakarica je to zanikala in dejala, da je zvezdnik na njenem domu že večkrat užival mamila, kar je igralec zanikal in bil pripravljen svoje trditve dokazati s pomočjo detektorja laži. Testi na mamila, ki so jih opravili pristojni pozneje, so bili vsi negativni oz. niso dali nedvoumnega rezultata, še poroča Yonhap.

Znano je, da ima Južna Koreja izjemno strogo zakonodajo na področju uživanja mamil, vključno z marihuano – storilci lahko za rešetkami že ob prvem prekršku pristanejo za najmanj šest mesecev, za večkratne kršitelje pa je predvidena kazen tudi do 14 let zapora.

Južna Koreja ima tudi najvišjo stopnjo samomora v razvitih državah; v javnosti odmevajo številne smrti iz sveta k-popa, politike in financ. Po oceni strokovnjakov veliko vlogo pri tem igra tudi ogromna količina negativnih komentarjev na spletu.

Preiskava je odmevala tudi v južnokorejskih medijih, predvsem tabloidih, zaradi česar se je igralec, čigar uspešna domača kariera je trajala več kot dve desetletji, znašel v težavah tudi pri delodajalcih. Med drugim je ostal brez že zagotovljene vloge v miniseriji No Way Out, ki bi jo moral začeti snemati oktobra.

Kritiki so ga hvalili tudi za vlogo v serijah Behind the White Tower (2007), Pasta (2010) in Dr. Brain; slednja mu je lani prinesla tudi nominacijo za mednarodnega emmyja. Leta 2021 je bil po zaslugi vloge v Parazitu tudi eden od nagrajencev igralskega ceha SAG za najboljšo igralsko zasedbo celovečerca.

V zadnjih dvajsetih letih je seveda nastopil tudi v številnih južnokorejskih filmih, kot so Payback, Diary of a Prosecutor, My Mister, Killing Romance, Kingmaker in drugi. Samo letos je v Cannesu predstavljal kar dva filma, Project Silence in Sleep.

Lee je bil poročen z igralko Jeon Hye-jin, s katero imata dva sinova.

Ste v stiski?

Kadar je posameznik v hudi stiski, njegov izbrani zdravnik pa ni dosegljiv, se lahko obrne na dežurnega zdravnika, dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice, reševalno službo (112) ali urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za zunajbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani, kjer so dosegljivi na telefonski številki 01 475 06 70.

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik sta 24 ur na dan na voljo na telefonski številki 116 123, Telefon za otroke in mladostnike Tom je od 12. do 20. ure na voljo na številki 116 111. Od 19. do 7. ure je na telefonski številki 01 520 99 00 na voljo klic v duševni stiski.

Društvo SOS-telefon za ženske in otroke žrtve nasilja je dostopno na telefonski številki 080 11 55. Dosegljiva je vsak dan, 24 ur.