Michael Apted (1941-2021). Foto: AP
Michael Apted (1941-2021). Foto: AP

Up je pionirska dokumentarna serija, ki je nastajala več kot pol stoletja. Apted je režiral devet filmov, ki so spremljali življenja 14 britanskih otrok z raznolikimi socialnimi ozadji, vse od 7. do 63. leta starosti.

"Izpričano tako, kot je bilo ..."
Projekt je pod naslovom Seven Up! leta 1964 zagnal kanadski filmar Paul Almond (1931-2015). Apted je pri prvem izmed filmov sodeloval kot raziskovalec, sedem let pozneje pa je prevzel režisersko vlogo in se nato prav tako vsakih naslednjih sedem let znova posvetil svojim raziskovancem. Serija se je sklenila leta 2019, ko so protagonisti dopolnili 63 let, piše Associated Press (AP).

Režiser z enim od svojih protagonistov dokumentarne serije Up. Posnetek je iz leta 2006. Foto: AP
Režiser z enim od svojih protagonistov dokumentarne serije Up. Posnetek je iz leta 2006. Foto: AP

"Pretvoril ga je v lep film, jaz pa v politični dokument," je leta 2018 Apted dejal o svojem predhodniku v intervjuju za DGA Quarterly. "Če ste bili rojeni v določeno okolje, niste imeli prav nobenih možnosti za izpolnitev svojih ambicij. Vedeli smo, da bo sporno, surovo, brez omejevanja in da bo izpričano tako, kot je bilo. Imelo je velik vpliv na državo, ne samo na televizijo, saj je bilo nazorno prikazano, kako grozne so bile stvari," je Apted še dejal o projektu, ki mu je leta 2012 prinesel Peabodyjevo nagrado.

Michael Apted se je rodil leta 1941 v Aylesburyju v Veliki Britaniji, in sicer v družino, ki je pripadala srednjemu sloju. Študij na Cambridgeu so mu omogočile štipendije, med njegovimi študijskimi prijatelji je bil tudi John Cleese. Začetek njegovega dela v medijih je pomenila praksa na televiziji Granada, kjer je sodeloval pri produkcijah, kakršna je bila limonadna serija Coronation Street.

Plakat za film Gorile v megli. Foto: Wikipedia
Plakat za film Gorile v megli. Foto: Wikipedia

Selitev iz Velike Britanije v ZDA
Leta 1972 je posnel svoj celovečerni prvenec Triple Echo (Trojni odmev) z Oliverjem Reedom in Glendo Jackson v glavnih vlogah. Leta 1980 se je odpravil v ZDA, kjer je režiral biografski film Coal Miner’s Daughter (Rudarjeva hči), ki je doživel velik komercialni in kritiški uspeh, Sissy Spacek pa je vloga Lorette Lyn prinesla oskarja za najboljšo igralko. Apted se je po tem podvigu preselil v Kalifornijo, kjer je naslednja štiri desetletja ustvarjal za veliko platno in televizijo.

Ustvarjanje z velikimi igralskimi imeni
Čeprav sam režiser nikoli ni bil nominiran za oskarja, sta dva izmed njegovih filmov prejela igralske nominacije: Sigourney Weaver za upodobitev Dian Fossey v znamenitem filmu Gorillas in the Mist (Gorile v megli) iz leta 1988 in Jodie Foster za Nell iz leta 1994.

Sicer pa je čez leta nanizal številna sodelovanja pri precej raznolikih filmih. Med drugim je režiral še filme, kot so Continental Divide z Johnom Belushijem leta 1981, Gorky Park z Williamom Hurtom leta 1983, Extreme Measures (Za vsako ceno) s Hughom Grantom in Geneom Hackmanom leta 1996 ter Enough (Dovolj mi je) z Jennifer Lopez leta 2002. Bil tudi eden izmed režiserjev serije Masters of Sex (Mojstri seksa), ki so jo snemali med letoma 2013 in 2016.

V zgodovino filma se je zapisal tudi kot eden izmed režiserjev franšize o Jamesu Bondu. Leta 1999 je režiral Vse in še svet, tretji film s Pierceom Brosnanom v vlogi tega slavnega tajnega agenta.

Usoden vpliv angleškega realizma
Za Aptedovo delo je znano, da je bilo ne glede na žanr, v katerem je vsakokrat ustvarjal, zakoreninjeno v realizmu. "Angleški realizem je name močno vplival. (Pri tem) ni šlo samo za iskanje določenega kraja, temveč tudi za glas ljudi, ki tam živijo," je še dejal v prej omenjenem intervjuju.

Michael Apted je v četrtek umrl v 80. letu starosti na svojem domu v Los Angelesu. Novico o njegovi smrti je režiserskemu cehu sporočila njegova družina, vzroka smrti pa niso razkrili. Pri Akademiji za filmsko umetnost in znanost, ki podeljuje oskarje, so v petek tvitnili: "Pogrešan bo." Apted je bil med letoma 2003 in 2009 guverner akademije ter predsednik režiserskega ceha.