William Friedkin (1938–2023). Foto: EPA
William Friedkin (1938–2023). Foto: EPA
Sorodna novica Zlo: 40 let Izganjalca hudiča Williama Friedkina

Friedkin je režiral tudi epizode televizijskih nadaljevank, med drugim Zone somraka, serije Rebel Highway ter Na kraju zločina.

William Friedkin se je rodil 29. avgusta 1939 v Čikagu, že kot najstnik pa je začel delati na lokalni televiziji in kmalu že režiral oddaje v živo. Pozneje se je lotil dokumentarnih filmov in leta 1962 posnel film The People Versus Paul Crump o zaporniku, ki je bil obsojen na smrt zaradi umora med ropom tovarne hrane.

V Hollywoodu je začel sodelovati pri oddajah, kot sta The Bold Ones in The Alfred Hitchcock Hour, leta 1967 pa je posnel svoj igrani filmski prvenec Dobri časi, v katerem sta igrala Sonny in Cher. Čeprav je film prejel večinoma negativne kritike, je Friedkin pozneje o njem dejal: "Snemal sem boljše filme kot Dobri časi, vendar se nisem nikoli tako zabaval."

Friedkin je zaslovel po legendarnih scenah avtomobilskih pregonov, ki jih je lahko po lastnih besedah posnel šele, ko je podkupil mestnega uradnika, saj so bile prenevarne. Najbolj znana scena je iz Francoske zveze, kjer Gene Hackman v lovu za kriminalcem z avtomobilom dirja pod progo podzemne železnice – v New Yorku so slednje tudi nad zemljo, ne le pod njo.

Film je stal le dva milijona dolarjev, ob izidu leta 1971 pa je bil takojšnja uspešnica. Prejel je pet oskarjev, tudi za najboljši film leta, scenarij in montažo. Friedkin je imel takrat šele 32 let.

Režiser ene najbolj strašnih grozljivk vseh časov
Leta 1973 je v kinematografe prišla grozljivka Izganjalec hudiča, ki temelji na romanu Williama Petra Blattyja o 12-letni deklici, ki jo je obsedel hudič. Deklico je igrala Linda Blair, film pa je dobil deset nominacij za oskarje in osvojil enega za scenarij in drugega za zvok. Martin Scorsese ga je označil za enega najstrašnejših filmov, ki so jih kdaj posneli. Trdil je, da je "tako zello grozljiv, kot je bil na dan, ko je izšel".

Izganjalec hudiča iz leta 1973 velja za enega najbolj groznih filmov vseh časov. Foto: IMDb
Izganjalec hudiča iz leta 1973 velja za enega najbolj groznih filmov vseh časov. Foto: IMDb
Sorodna novica Filmska kolumna: Orkan Billy ne popušča

Friedkin je nato nadaljeval svojo kariero, čeprav slave omenjenih dveh filmov ni več ponovil. Gangsterski film Čarovnik z Royem Scheiderjem iz leta 1977 ni doživel pretiranega uspeha, čeprav je Friedkin v pogovoru s časopisom The Guardian dejal, da ne razume, zakaj ni doživel uspeha. Sam ga je videl kot enega svojih najljubših filmov: "Nihče ni prišel k meni z razlogom. Veliko ljudi je od naslova pričakovalo, da bo to nekakšno nadaljevanje Izganjalca hudiča, kar ni. V kine je prišel isti teden kot Vojna zvezd, tudi to sem slišal. Mislim, da ni bil tisto, kar so ljudje pričakovali. In ko se to zgodi, so razočarani."

Tudi poznejši film z Al Pacinom Cruising je naletel na veliko neodobravanja, še posebej s strani pripadnikov LGBTQ+ skupnosti zaradi tega, kako jih je v filmu prikazoval. Njegov zadnji igrani film je bila črna komedija Morilec Joe iz leta 2011 z Matthewem McConaugheyjem v glavni vlogi.

Friedkin je znova vzbudil zanimanje v sredini osemdesetih let s filmom Živeti in umreti v Los Angelesu. Tokrat se film začne s čudovitim posnetkom prizorišča, ki s počasnim premikom gledalca sčasoma vodi do napete scene dveh avtov, ki dirkata po napačni strani avtoceste. Idejo naj bi dobil po tem, ko se je nekega dne na poti domov s poroke zbudil med vožnjo po napačni strani avtoceste. Samo snemanje te scene je trajalo celih šest tednov.

Williamu Friedkinu so leta 2013 na Beneškem filmskem festivalu podelili zlatega leva za življenjsko delo. Foto: EPA
Williamu Friedkinu so leta 2013 na Beneškem filmskem festivalu podelili zlatega leva za življenjsko delo. Foto: EPA

Njegovo zadnje delo, triler The Caine Mutiny Court-Martial, bo premierno prikazano na letošnjem beneškem filmskem festivalu, poroča The Guardian. V filmu igrata Kiefer Sutherland in Jason Clarke, temelji pa na drami Hermana Wouka iz leta 1953.

Friedkin je bil štirikrat poročen, in sicer z igralkama, Francozinjo Jeanne Moreau in Britanko Lesley-Anne Down, ter televizijsko voditeljico Kelly Lange. Leta 1991 se je poročil z direktorico studia Paramount Sherry Lansing. Ima dva sinova.

Novico o smrti je v imenu družine sporočila pokojnikova sodelavka Marcia Franklin.