Vladimir Menšov (17. september 1939–5. julij 2021). Foto: EPA
Vladimir Menšov (17. september 1939–5. julij 2021). Foto: EPA

Novico o filmarjevi smrti so sporočili iz filmskega studia Mosfilm. "Koncern Mosfilm Cinema in družina Vladimirja Menšova danes žalostno sporočajo, da je Vladimir umrl. Izjemen sovjetski in ruski filmski režiser, igralec, scenarist, producent, član uprave Mosfilma je umrl zaradi zapletov s covidom-19," so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass zapisali v izjavi.

Diploma iz igre in podiplomski študij filmske režije
Vladimir Menšov
se je rodil 17. septembra 1939 v azerbajdžanski prestolnici Baku. Diplomiral je na igralskem oddelku moskovske gledališke šole, pozneje je zaključil še podiplomski študij na Inštitutu za kinematografijo Gerasimov, znanem tudi kot VGIK, na oddelku za režijo v razredu Mihaila Romma.

Celovečerni prvenec Praktična šala, ki ga je Menšov posnel leta 1976, je bil deležen toplega sprejema. Temu je nato leta 1980 sledilo njegovo najbolj znano delo Moskva ne verjame solzam, v katerem spremljamo tri mlade ženske, ki se v Moskvi v času Sovjetske zveze soočajo s ​​preizkušnjami in stiskami, ki jih prinašajo njihova življenja na področju dela, romantičnih zvez in družine. Nasploh se je v svojih filmih posvečal sleherniku in delavskemu razredu.

Brez udeležbe na oskarjevski slovesnosti
Celovečerec je podiral rekorde na sovjetskih kinematografskih blagajnah, vendar pa je pri zahodnih kritikih naletel na mešane odzive. Kljub temu je leta 1981 prejel oskarja za najboljši tujejezični film, vendar se zaradi omejitev potovanja ni mogel udeležiti podelitve v ZDA. Za film so ga ovenčali tudi s sovjetsko državno nagrado, eno izmed številnih, ki jih je prejel za svoje delo, piše The Moscow Times.

Leta 2017 mu je ruski predsednik Vladmir Putin podelil državniško medaljo. Foto: AP
Leta 2017 mu je ruski predsednik Vladmir Putin podelil državniško medaljo. Foto: AP

Med filmi, ki jih je režiral, so med drugim še Ljubezen in golobi (1984), Kakšna zmeda! (1995) ter Zavist bogov (2000), za nekatere izmed njih je napisal tudi scenarij. Menšov je bil znan tudi kot igralec, med drugim v filmih Kje je Nofelet? (1988), Nočna straža (2004) in Dnevna straža (2006) ter Legenda № 17 (2013), za katerega je leto pozneje prejel rusko nagrado zlati orel za najboljšega stranskega igralca.

"Resnično priljubljen režiser"
V zadnjih letih je deloval tudi kot generalni in umetniški direktor filmskega studia Genre, hčerinske družbe Mosfilma. Ekipa Mosfilma je izrekla sožalje filmarjevim sodelavcem, družini in prijateljem. "Izgubili smo našega dragega prijatelja, člana Mosfilma, ki je vse svoje ustvarjalne moči in bogati talent usmeril v svoj domači filmski studio, resnično priljubljen režiser, čigar čudovite filme poznajo in ljubijo milijoni ljudi," so zapisali v izjavi.