Robert Downey Sr. (24. junij 1936–7. julij 2021). Foto: AP
Robert Downey Sr. (24. junij 1936–7. julij 2021). Foto: AP

Robert Downey Jr. je sporočil, da je njegov oče, ki je več kot pet let trpel za Parkinsonovo boleznijo, umrl med spanjem pozno zvečer v torek na svojem domu v New Yorku. "Bil je filmarski posebnež in ves čas je ostajal izjemno optimističen. Glede na izračune moje mačehe sta bila srečno poročena nekaj več kot 2000 let," je zapisal.

Oče in sin na posnetku iz leta 2008. Foto: AP
Oče in sin na posnetku iz leta 2008. Foto: AP

Izkušen pustolovec ameriške kinematografije
Robert Downey Sr. se je rodil v New Yorku leta 1936 kot Robert Elias Jr., vendar je pozneje svoj priimek spremenil v Downey po svojem očimu, da je lahko predčasno odšel k vojakom. Po odsluženem vojaškem roku se je pravzaprav naključno znašel v svetu filma, medtem ko je s sestro živel v New Yorku.

Downey je skozi leta obveljal za izkušeno hollywoodsko ime. Proslavil se je z radikalnimi protioblastniško naravnanimi filmi, kot je prilika zahodnjaškega Jezusa Greaser's Palace. Revija Time je ta film označila za "najbolj pustolovski ameriški film do takrat" za leto 1972. V celovečercu je nastopil Allan Arbus, mož fotografinje Diane Arbus, poleg filmarjevega sina Roberta pa sta nastopili tudi njegovi hči Allyson in prva žena Elsie, navaja Associated Press (AP).

Prva sinova filmska vloga v letu 1970
Med njegovimi opaznejšimi filmi je tudi Pound iz leta 1970, v katerem so ljudje igrali na evtanazijo čakajoče pse. V tem filmu je Robert Downey Jr. odigral svojo prvo filmsko vlogo. Med stvaritvami v njegovi režiji velja poudariti še film Academy iz leta 1980 in več epizod serije The Twilight Zone.

Nedvomno je njegovo najznamenitejše delo nizkoproračunska satira Putney Swope iz leta 1969, v kateri je naslovno vlogo odigral Arnold Johnson. Zgodba črno-belega celovečerca, uperjenega proti oglaševalski industriji na znameniti aveniji Madison, je spletena okoli edinega temnopoltega v izvršnem odboru oglaševalskega podjetja, ki mu je po po spletu dogodkov dodeljeno mesto na čelu odbora. Film je požel mnogo besed hvale zaradi svoje progresivne satire na temo rase in korporativne kulture v ZDA.

Plakat za film Putney Swope. Foto: AP
Plakat za film Putney Swope. Foto: AP

Narodni filmski register ZDA Kongresne knjižnice ga je leta 2016 uvrstil med "kulturno, zgodovinsko ali estetsko pomembne" filme. Čislana filmarja Paul Thomas Anderson in Jim Jarmusch pa sta ta celovečerec navedla kot enega glavnih navdihov za svoje ustvarjanje.

"Bilo je preprosto zabavno"
"Bilo je preprosto zabavno,
" je Downey Sr. dejal v intervjuju iz leta 2016 o svojih zgodnjih filmskih dneh. "Nismo imeli denarja. Moja žena je dobila plačilo za snemanje oglasov in jaz sem ga pograbil, še preden bi ga sploh videla. Pozneje sem ji denar vrnil. Nikoli ni nihče nič zaslužil s temi stvarmi," je dejal po pisanju časopisa The Guardian.

Občasno je stal tudi pred kamero, med drugim ga je bilo mogoče videti v vlogi Thomasa Batemana v To Live and Die in L. A. (1985), vlogi vodje filmskega studia v Boogie Nights (1997) in režiserja oddaje v Magnolii (1999). Zadnji film, ki ga je režiral, je bil v letu 2005 dokumentarec Rittenhouse Square o majhnem parku v Philadelphii.

Roberta Downeyja Sr. je preživela njegova žena, avtorica knjižnih uspešnic Rosemary Rogers.