Larry King (1933–2021). Foto: EPA
Larry King (1933–2021). Foto: EPA

Umrl je danes zjutraj, poroča revija Rolling Stone. Vest o smrti je potrdil tudi njegov sin Chance.

"Ora Media z globoko žalostjo naznanja smrt našega soustanovitelja, voditelja in prijatelja Larryja Kinga, ki je umrl danes zjutraj v starosti 87 let v Medicinskem centru Cedars-Sinai v Los Angelesu," so v soboto zjutraj sporočili na Kingovem uradnem računu na Twitterju.

Opravil je približno 50.000 intervjujev
King je več kot 25 let vodil oddajo Larry King Live na CNN-u. S svojim značilnim hrapavim glasom je redno intervjuval znane in pomembne svetovne osebnosti. V svoji voditeljski karieri je opravil približno 50.000 intervjujev. Dobil je več nagrad peabody, nagrado emmy in deset kabelskih nagrad ACE.

Rodil se je v okrožju Brooklyn v New Yorku 19. novembra 1933. Njegovo rojstno ime je bilo Lawrence Harvey Zeiger. Zgodaj je izgubil očeta, zaradi česar je bila družina finančno odvisna od newyorških centrov za socialno delo. Na kratko se je udeležil tečaja za upravljanje ladijskega prometa, a je po manj kot letu dni odnehal.

 Foto: EPA
Foto: EPA

Po predlogu znanca se je kmalu po srednji šoli odpravil v Miami, kjer je tedaj cvetelo radijsko dogajanje, in dobil delo na majhni radijski postaji WAHR. Novinarsko pot je začel v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja na Floridi kot novinar za to lokalno postajo in tudi kot radijski anketar.

Tedaj si je, kot piše Schema Magazine, tudi nadel umetniško ime Larry King. Direktor postaje Marshall Simmonds je bil prepričan, da je Zeiger preveč etničen priimek in si ga je težko zapomniti, zato je nekaj minut pred predvajanjem izbral priimek King, ki ga je zagledal v oglasu za liker King v časopisu Miami Herald. Nato si je ime spremenil tudi uradno.

Od Vladimirja Putina do Madonne
Leta 1978 je postal voditelj oddaje Larry King Show, ki je bila radijska oddaja, v katero so poslušalci lahko klicali vso noč. Od leta 1985 do 2010 je na CNN-u vodil legendarni nočni TV-program, poimenovan Larry King Live. Enako spreten je bil pri intervjujih z zvezdniki, politiki, teoretiki zarote in drugimi novinarji, intervjuval je osebe iz političnega, javnega in kulturnega življenja – od Vladimirja Putina do Franka Zappe in Madonne.

Od leta 2012 do leta 2020 je vodil oddajo Larry King Now. Obenem je vodil še Politicking with Larry King, tedensko politično pogovorno oddajo, ki je bila na ogled od leta 2013 do njegove smrti.

Pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom leta 2010. Foto: EPA
Pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom leta 2010. Foto: EPA

"Intervju je intervju. Bistveno je, kdo, kaj, kje, kdaj in zakaj. In čeprav je zagotovo nekako visok položaj posedati s premierjem Velike Britanije ali predsednikom države, gre še vedno za to: zakaj počnete to, kar počnete? Kako se počutite glede tega, kar počnete? Kaj menite o tem, kaj se dogaja na svetu?” je King opisal svoje delo v pogovoru za ameriško Televizijsko akademijo.

Nastopil je tudi v več televizijskih serijah in v filmih, v katerih je večinoma igral samega sebe. To so bile med drugim vloge v serijah 30 Rock, Murphy Brown, American Crime Story, Frasier ter v filmih Prave barve in Izganjalci duhov.

V zadnjih letih se je spopadal z več zdravstvenimi težavami. Leta 2017 so mu odstranili rakav tumor, predlani so mu z operacijo razširili arterije, istega leta pa je prestal tudi precej hudo možgansko kap.

Lani poleti ga je doletela še družinska tragedija – v razmiku treh tednov sta umrla njegova sin in hčerka.