Walter Olkewicz kot Jacques Renault. Foto: IMDb
Walter Olkewicz kot Jacques Renault. Foto: IMDb

Igralčevo smrt je potrdil njegov sin, scenarist Zachary Olkewicz. "Bil je dober človek, ki je svojo ljubezen do ustvarjalnosti in umetnosti vložil v vse, kar je počel. Z veseljem je prenesel name to strast in z veseljem jo predam njegovima vnukoma, ki ju je imel tako zelo rad," je po pisanju NME-ja sporočil v imenu družine.

Tako Jacques kot Jean-Michel Renault
Leta 1948 v Bayonnu v ameriški zvezni državi New Jersey rojeni Walter Olkewicz se je v spomin gledalcev najbolj vtisnil z vlogo brezvestnega natakarja in krupjeja Jacquesa Renaulta v prvotni seriji Twin Peaks, ki so jo snemali med letoma 1990 in 1991.

In mnogo let pozneje še kot Jean-Michel Renault. Foto: IMDb
In mnogo let pozneje še kot Jean-Michel Renault. Foto: IMDb

Sodelovanje z avtorjem serije Davidom Lynchem se je z upodobitvijo tega istega lika nadaljevalo še v njegovem filmu Twin Peaks: Fire Walk With Me (Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj) iz leta 1992. Nato pa je upodobil še Jean-Michela Renaulta v leta 2017 obujeni seriji. Vendar pa iz dogajanja ni bilo mogoče razbrati natančnega sorodstvenega razmerja med Jacquesom in Jean-Michelom.

Olkewicz se je sicer prav leta 2017 poslovil od igralstva, vendar je po pisanju portala Deadline kljub temu v naslednjem letu nastopil še v kratkem, s Twin Peaksom navdihnjenem filmu.

Pogost obraz televizijskih serij
Poleg Twin Peaksa je igral v komični seriji Grace Under Fire (Grace na udaru), ki je imela pet sezon, Olkewicz pa je v njej nastopal občasno med letoma 1993 in 1996. Videti ga je bilo mogoče še v epizodah slavnih serij, kot so Family Ties (Družinske vezi), Cheers, Married... With Children (Družina za umret), Matlock, ER (Urgenca) in Seinfeld. Med letoma 1987 in 1988 se je večkrat pojavil tudi v televizijski oddaji Dolly Parton, naslovljeni Dolly!.

Svojo prvo filmsko vlogo je po pisanju NME-ja odigral leta 1976 v znanstvenofantastičnem trilerju Futureworld. Tri leta pozneje je nastopil v vojni komediji Stevena Spielberga, naslovljeni 1941, v kateri so osrednje vloge odigrali Dan Aykroyd, Ned Beatty, John Belushi, John Candy, Christopher Lee in Mickey Rourke. Leta 1994 pa je upodobil mafijskega odvetnika v filmu Client (Klient) Joela Schumacherja.

V družbi Jerryja Seinfelda in Michaela Richardsa, ki je v seriji upodabljal Kramerja. Foto: IMDb
V družbi Jerryja Seinfelda in Michaela Richardsa, ki je v seriji upodabljal Kramerja. Foto: IMDb

Z zdravstvenimi težavami so se kopičili tudi računi
Olkewicz je že desetletja trpel zaradi zdravstvenih težav. Najprej je bil leta 1999 operiran na kolenu, vendar so kmalu po posegu nastopili zapleti, ki so zahtevali skupno 19 operacij zaradi več okužb. Do konca življenja je ostal priklenjen na invalidski voziček, tako da je tudi vlogo v obujeni seriji Twin Peaks odigral sede. V zadnjih letih pa je bilo zagnanih več spletnih strani za množično financiranje, kjer so zbirali sredstva za njegove zdravstvene račune.

Igralčev sin Zachary je na enem izmed družbenih omrežij zapisal, da je bila očetova smrt nenadna in da ne verjame, da "bi se prebujal, da ga je bolelo ali ga je bilo strah". Dodal je še: "V toliko pogledih je bil čudovit, predvsem pa je bil dober človek po srcu in zaradi lepih besed, ki so nam bile namenjene, vem, da ga bo svet pogrešal tako kot njegova družina."