Charlbi Dean (5. februar 1990–29. avgust 2022). Foto: EPA
Charlbi Dean (5. februar 1990–29. avgust 2022). Foto: EPA

Leta 1990 v Cape Townu v Južni Afriki rojena Charlbi Dean je umrla v ponedeljek v bolnišnici v New Yorku zaradi nenadne in nepričakovane bolezni, so po poročanju Associated Pressa (AP) v torek sporočili njeni predstavniki.

Sorodna novica Trikotnik žalosti režiserju Rubenu Östlundu prinesel že drugo zlato palmo v karieri

V Triangle of Sadness, prvem filmu švedskega režiserja Rubena Östlunda v angleškem jeziku sta s Harrisom Dickinsonom upodobila slavni manekenski par na križarjenju za ultrabogate, ki se sprevrača v vse hujši kaos. V filmu je zaigral tudi Woody Harrelson v vlogi kapitana ladje. Östlund po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v tej satirični, a tudi temačni komediji, "zdaj že v svojem kultnem slogu, ki vzbuja grozo, postavi mogotce in manekenke na ladjo za križarjenje, kjer njihov status nenadoma spodkopljejo nepričakovani dogodki".

"Zame je, kakor da sem že zmagala."
Film je nedavno odprl festival v Cannesu, maja je prejel zlato palmo v Cannesu, oktobra pa bo prišel na spored kinematografov v ZDA in večini Evrope. Še preden je film prejel glavno festivalsko nagrado, je Charlbi Dean dejala za AP: "Zame je, kakor da sem že zmagala. S filmom sem že v Cannesu. To je tako neverjetno. Veste, zame je kar koli na tej točki le še češnja na vrhu." Vloga v tem filmu je bila tudi njena zadnja vloga.

Charlbi Dean, ki je odraščala v rodnem Cape Townu, se je že v otroških letih začela ukvarjati z manekenstvom in se skozi leta pogosto pojavljala na modnih stezah in naslovnicah revij. Leta 2008 je preživela prometno nesrečo, ki bi bila lahko usodna zanjo.

Z ekipo filma Trikotnik žalosti na letošnjem festivalu v Cannesu. Foto: EPA
Z ekipo filma Trikotnik žalosti na letošnjem festivalu v Cannesu. Foto: EPA

Prva filmska vloga ob Johnu Cleeseu
Svojo prvo vlogo je odigrala leta 2010 v filmu Spud po scenariju in v režiji Donovana Marsha. Film, v katerem sta nastopila tudi John Cleese in Troye Sivan, temelji na istoimenskem priljubljenem južnoafriškem romanu Johna van de Ruita o deškem internatu. Igralka je vlogo Amande odigrala tudi v nadaljevanju filma Spud 2: The Madness Continues iz leta 2013.

Pet let pozneje je nastopila v devetih epizodah četrte sezone televizijske serije Black Lightning iz univerzuma DC Comics, v kateri je upodobila morilko Syonide. Med drugim je zaigrala še v filmih Death Race 3: Inferno (2013), Blood in the Water (2016), Don’t Sleep (2017) in Porthole (2018).

Zaročena je bila z južnoafriškim manekenom Lukom Volkerjem, ki se je svoji umrli zaročenki poklonil z zapisom na Instagramu in pohvalil njeno igro v Trikotniku žalosti, pri čemer je zapisal, da "ne bi mogel biti bolj ponosen" nanjo.