Lise Nørgaard. Foto: EPA
Lise Nørgaard. Foto: EPA

Nørgaard je napisala priljubljeno epsko televizijsko dramo Matador o življenju običajnih danskih družin v izmišljenem provincialnem mestu med recesijo v tridesetih letih prejšnjega stoletja in težkimi časi druge svetovne vojne.

Prizorišče 24 epizod Matadorja, serije, ki je bila prvič predvajana leta 1978, je bilo izmišljeno dansko mesto z imenom Korsbaek. Več danskih igralcev je doživelo preboj v nadaljevanki s štirimi sezonami, ki se je končala leta 1982, del navideznega mesta pa je bil poustvarjen v danskem zabaviščnem parku, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Boj, da bi lahko postala novinarka
Znana je tudi po tem, da je leta 1992 napisala svoje spomine z naslovom Kun en pige, v katerih opisuje svoj boj, da bi lahko postala novinarka.

Svojo kariero je začela pri lokalnem časopisu Roskilde Dagblad v svojem rojstnem kraju Roskilde, ki leži 40 kilometrov zahodno od Københavna. Nato pa je delala pri večjih danskih časopisih, vključno s Politiken in Berlingske. Kot avtorica in predavateljica je delala do leta 2018.

"Poslavljamo se od nacionalnega zaklada," je na Instagramu sporočila premierka Mette Frederiksen. "Močna in ljudi ljubeča ženska, ki je nikoli ni bilo strah prevzeti vodstva. Dala nam je Matadorja. Delček danske zgodovine."

Minister za kulturo Jakob Engel-Schmidt je dejal, da je "kultura izgubila del življenja". Nemški veleposlanik Pascal Hector je tvitnil, da je bila njena serija Matador, ki jo je označil za "mojstrovino", "njegovo prvo srečanje z danskim jezikom in zgodovino države".