Leta 2014 se je razveselila zvezde na Pločniku slavnih. Foto: EPA
Leta 2014 se je razveselila zvezde na Pločniku slavnih. Foto: EPA

"Moja ljubljena sestra Olympia Dukakis je zjutraj umrla v New Yorku," je prek Facebooka sporočil njen brat Apollo in dodal, da je umrla mirno, potem ko je več mesecev bolehala.

Svojo kariero je začela v gledališču, potem pa nadaljevala v filmu in na televiziji. V svojih več kot 60 let trajajoči karieri je zaigrala v več kot 130 predstavah, več kot 60 filmih in v 50 televizijskih serijah.

Pri 55 letih je zaslovela s filmom Mesečnica

Vloga v vse vmešavajoče italijanske matriarhinje, mame lika, ki ga je zaigrala Cher, v Mesečnici leta 1987 ji je prinesla oskarja za stransko žensko vlogo in jo pri 55 letih izstrelila med zvezde. "Vsa pozornost, ki sem jo dobila, je bila krasna, seveda, a bila sem zmedena, zakaj šele takrat, in s tisto vlogo, ki, vsaj po mojem mnenju, ni bila najboljša vloga, ki sem jo kdaj koli odigrala," je dejala v enem od pogovorov. Za omenjeno vlogo je prejela tudi zlati globus, za katerega je bila nominirana tudi za vlogo v filmu Sinatra leta 1992.

Nastopila je v številnih filmskih in televizijskih uspešnicah, kot so Jeklene magnolije, Delovno dekle in Glej, kdo se oglaša. Med zadnjimi vlogami, ki jih je odigrala, je vloga transseksualne najemodajalke v seriji Tales of the City, ki je bila na Netflixu predvajana pred dvema letoma.

Za svoje vloge v televizijskih serijah je bila trikrat nominirana tudi za emmyja.

Foto: AP
Foto: AP

Moža je spoznala na avdiciji

Rodila se je leta 1931 staršema, ki sta se v ZDA preselila iz Grčije. Upodabljajočo umetnost je študirala na univerzi v Bostonu, potem pa se je preselila v New York in začela ustvarjati na Broadwayu, sprva kot igralka, potem pa tudi kot režiserka in učiteljica.

Leta 1961 je spoznala svojega moža, igralca in producenta Louisa Zoricha. Oba sta sodelovala na avdiciji za isto predstavo. Sama je v njej igrala poročeno žensko, Zorich pa se je potegoval za vlogo moža. Vloge ni dobil, je pa osvojil njeno srce in naslednje leto sta se poročila.

V enem od zadnjih intervjujev je glede svoje dolge kariere dejala, da jo veseli, kako se je izboljšal položaj žensk. "Mislim, da se stvari končno premikajo v pravo smer, za ženske in manjšine. Smo še daleč od našega cilja, toda premik je v pravo smer in je močan," je dejala v pogovoru za Irish News in izrazila veselje, da se povečuje število režiserk in število žensk, ki so na ključnih položajih.