Juko Takeuči je 1. aprila letos praznovala 40. rojstni dan. Foto: AP
Juko Takeuči je 1. aprila letos praznovala 40. rojstni dan. Foto: AP

Igralkino smrt je odkril in oblastem sporočil njen mož Taiki Nakabajaši, ki je prav tako igralec. Policija je odprla preiskavo, japonski mediji pa so že poročali, da si je pokojnica verjetno življenje vzela sama. Drugič je mama postala pred samo devetimi meseci.

V domovini je bila Juko Takeuči dobro znana in priljubljena igralka: njena odskočna deska je bila neizmerno srhljiva grozljivka Krog (Ringu, 1998), ki je štiri leta pozneje dobila tudi hollywoodsko adaptacijo. Pri nas smo jo nazadnje gledali leta 2016, ko so na festivalu Liffe predvajali psihološko srhljivko Srhljivo (r. Kijoši Kurosava).

Sorodna novica Liffe: Srhljivo

Agencija Stardust Promotion, ki jo je zastopala, je v izjavo za javnost zapisala, da jih je žalostna novica "osupnila in užalostila".

Leta 2018 je igralka v HBO-jevi nadaljevanki Miss Sherlock upodobila žensko različico Sherlocka Holmesa; dogajanje je bilo postavljeno v sodobni Tokio, njena pribočnica, Vato San, pa je bila prav tako ženska (Šihori Kanžija).

Juko Takeuči je na podelitvi osrednjih japonskih filmskih nagrad priznanje za najboljšo igralko osvojila kar tri let zaporedoma, med letoma 2004 in 2006. Ker je bila njena javna podoba vedno izrazito prijazna in nasmejana, so ji sodelovanje zelo pogosto ponujali tudi oglaševalci.

Čeprav samomor uradno še ni bil potrjen kot vzrok smrti, pa je treba povedati, da si je življenje v zadnjih mesecih vzelo več osebnosti iz japonske zabavne industrije, med drugim igralka Sei Ašina v septembru, igralec Haruma Miura v juliju in zvezda wrestlinga Hana Kimura v maju.

Na Japonskem je že dolga leta ena najvišjih stopenj samomora v industrializiranem svetu; statistika se je v zadnjem desetletju – po uvedbi različnih zaščitnih ukrepov – vseeno izboljšala.

SOS

Če čutite hudo duševno stisko ali imate samomorilne misli, poiščite strokovno pomoč v organizacijah, ki zagotavljajo neposredno pomoč. Lahko se obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na:
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč),
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan),
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro),
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj),
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan).