V zadnjih nekaj letih je Akademija za filmsko umetnost in znanost, sicer ustanovljena leta 1927, naredila velike korake, da bi postala bolj vključujoča organizacija. Foto: EPA
V zadnjih nekaj letih je Akademija za filmsko umetnost in znanost, sicer ustanovljena leta 1927, naredila velike korake, da bi postala bolj vključujoča organizacija. Foto: EPA

Med novoizvoljenimi ženskami so igralka Rita Wilson, redaktorica dokumentarnega filma in producentka Jean Tsien ter skladateljica Lesley Barber. Tudi število nebelskih članov na volitvah v akademiji je doseglo nove rekordne ravni, in sicer se je njihovo število povzpelo z 12 na 15, piše Deutsche Welle (DW).

Igralka Rita Wilson je leta 2019 dobila svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Foto: Reuters
Igralka Rita Wilson je leta 2019 dobila svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Foto: Reuters

Vsako od 17 področij akademije zastopajo trije člani upravnega odbora, profesionalci v filmski industriji, ki so priznana imena določenega delovnega področja. Rita Wilson se je tako na igralskem področju pridružila Whoopi Goldberg in Lauri Dern. Odbor se sestane nekajkrat letno zaradi usmerjanja strateške vizije akademije, med njihovimi nalogami je tudi odobritev novih članov in določanje pravil glede primernosti za oskarjevske nominacije.

Sprememba strukture članstva akademije
Samo akademijo trenutno sestavlja več kot 9000 članov, njihovo število pa se je po polemiki #OscarsSoWhite (#OskarjiTakoZeloBeli) leta 2015 močno povečalo. Akademija je takrat razkrila, da je bilo 93 odstotkov od takratnih 6000 članov belcev in 76 odstotkov moških s povprečno starostjo 63 let.

Akademija se je nato na začetku leta 2016 zavezala, da bo do leta 2020 podvojila število žensk in nebelskih članov, kar je bil cilj, ki ga je akademija po lastnem štetju presegla že junija lani. Ženske zdaj predstavljajo tretjino članov, "manj zastopane manjšine" pa 19 odstotkov.

Akademija, ki podeljuje prestižne oskarje, je v svoje vrste povabila Špelo Čadež

Med člane povabili tudi Špelo Čadež
Od leta 2018 je članica tudi slovenska režiserka in animatorka Špela Čadež, ki spada med mednarodno najuspešnejše slovenske avtorje ter je prejela že več kot sto mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij. Ob povabilu te slovenske ustvarjalke v vrste akademije je novinar Amid Amidi zapisal, da gre za še en zanimiv vidik "povabil med animiranimi filmi, saj so nekateri vabljeni filmski ustvarjalci isti, kot jih je Akademija v preteklih letih krivično spregledala. Med filmske ustvarjalce te kategorije spada tudi Špela Čadež, katere film Nočna ptica šteje za enega najboljših kratkih filmov pretekle dobe."

Še en sveženj novih pravil v letu 2024
Lani je Akademija postavila tudi nova pravila za filme, ki se lahko potegujejo za oskarja za najboljši film, ki bodo začela veljati leta 2024. Tako skušajo povečati raznolikost tako v svojih vrstah kot v filmski industriji na splošno. Po novih pravilih bodo morali filmi izkazovati raznolikost tako pred kamero z izbiro igralcev in tem, ki jih predstavljajo. Pa tudi za kamero s sestavo ekipe in vpletenimi podjetji.