Fotografi so hvaležno pograbili nasmehe redkih hollywoodskih zvezdnikov na rdeči preprogi. Foto: EPA
Fotografi so hvaležno pograbili nasmehe redkih hollywoodskih zvezdnikov na rdeči preprogi. Foto: EPA
Brad Pitt in George Clooney
Začelo se je v velikem slogu: ni večjih zvezdnikov od Pitta in Clooneyja. Foto: EPA
Natalie Portman
Natalie Portman se je predstavila s svojim režijskim prvencem, kratkim filmom Eve. Foto: EPA

Italijanski mediji pišejo o "utrujenih Benetkah". Nekateri filmi so neznosni, žirija je utrujena, tisto malo zvezdnikov prileti in odleti, piše milanski časnik Il Giornale. "Manjkajo stebri mednarodne kinematografije, kot so Universal, Miramax in Warner. Veliko ameriških in britanskih novinarjev je ostalo doma. Terasa hotela Excelsior, nekoč svetovljanskega stičišča festivala, je ob enajstih zvečer zevajoče prazna. Prostor je tudi brez rezervacije mogoče najti dovolj tako v ekskluzivnih restavracijah kot tudi v hotelih. Zaslužek, povezan s festivalom, je padel za približno 40 odstotkov. Lahko vse to imenujemo kriza?" je zapisal Il Giornale.

Na 65. Mostri je bil tudi MMC. Več o dogajanju na festivalu si preberite tukaj.
Nagrada pomeni manj kot oglas?
"Kako utrujene so Benetke!" komentira tudi rimska La Repubblica. Časnik je v sredini izdaji zapisal, da kot da se nihče več ne zanima za leve in nagrade filmskega festivala na Lidu. "Filmski producenti že dolgo vedo, da posamezna nagrada manj pomaga filmu kot pa dobra oglaševalska kampanja," je zapisala La Repubblica.

Rimski Il Messaggero pa je zapisal, da bodo "veliki filmi" v Benetkah šele prihodnje leto. "Za prihodnje leto so nam hollywoodski velikani obljubili dve uspešnici. Letos smo zbrali najboljše filme, to, da so Američani ostali doma, pa je povezano tudi s šibkim dolarjem," je Il Messaggero povzel izjave prirediteljev festivala v Benetkah.

Le ščepec hollywoodskega blišča
Letošnji festival je sicer s precejšnjim medijskim pompom - predvsem zaradi glavnih igralcev Brada Pitta in Georgea Clooneyja - odprl novi film bratov Coen Burn after Reading. Izmed hollywoodskih zvezdnikov so se po rdeči preprogi 65. Mostre sprehodili še Charlize Theron, ki je tja prišla kot glavna igralka v filmu Guillerma Arriage The Burning Plain, pa Natalie Portman s svojim kratkometražnim režijskim prvencem Eve ter Anne Hathaway, Mickey Rourke in Evan Rachel Wood "v službi" filma Rachel Getting Married.

Beneški filmski festival, od leta 2004 ga upravlja režiser Marco Müller, se bo s podelitvijo nagrad končal v soboto.

A. K.