Tekmovalni program sta na tiskovni konferenci razkrila programski direktor Carlo Chatrian in vodja festivala Mariette Rissenbeek. Foto: EPA
Tekmovalni program sta na tiskovni konferenci razkrila programski direktor Carlo Chatrian in vodja festivala Mariette Rissenbeek. Foto: EPA
Sorodna novica Edinstveni M. Night Shyamalan na čelu mednarodne žirije 72. Berlinala

Na festivalu, ki bo potekal med 10. in 20. februarjem, bodo gostili produkcije iz 15 držav, 17 filmov bo na festivalu doživelo svetovno premiero. Sedem filmov, ki se bodo potegovali za nagrade, so posnele režiserke, med njimi je prvič zastopana filmska ustvarjalka iz jugovzhodne Azije – to je Kamila Andini iz Indonezije s filmom Nana.

Vse, kar potrebuješ, je ...
Za dvojico na čelu festivala, Mariette Rissenbeek in Carla Chatriana, bo to tretji Berlinale, tekmovalni program pa sta v sredo predstavila pred prazno dvorano. Rdeča nit letošnjega programa je po Chatrianovih besedah ljubezen – to pa ne pomeni samo strasti, ampak tudi zgodbe o družinski ljubezni ali ljubezensko-sovražnih odnosih.

Berlinale hoče biti festival umetniškega filma, ne zvezd
V letošnjem programu ni velikih studijskih filmov ali produkcij pretočnih ponudnikov, kakršni so lani zaznamovali Benetke (Dune, Moč psa) ali Cannes (Francoska depeša, Stillwater). Edini izjemi sta morda film The Outfit z Makom Rylanceom in Netflixova srhljivka Against The Ice, ki pa nista uvrščena v tekmovalni program. Izbor Chatriana in Rissenbeek nakazujejo, da nameravata tretji najpomembnejši filmski festival na svetu popeljati v bolj indie, umetniško sfero.

Berlinale 2022 - tekmovalni program

A E I O U – A Quick Alphabet of Love, r. Nicolette Krebitz
Alcarràs, r. Carla Simón
Both Sides of the Blade, r. Claire Denis
Rimini, r. Ulrich Seidl
Call Jane, r. Phyllis Nagy
A Piece of Sky, r. Michael Koch
Everything Will Be Ok, r. Rithy Panh
The Line, r. Ursula Meier
Leonora addio, r. Paolo Taviani
The Passengers of the Night, r. Mikhaël Hers
Nana (Before, Now & Then), r. Kamila Andini
Peter von Kant, r. François Ozon
Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush, r. Andreas Dresen
Robe of Gems, r. Natalia López Gallardo
The Novelist’s Film, r. Hong Sangsoo
One Year, One Night, r. Isaki Lacuesta
That Kind of Summer, r. Denis Côté
Return to Dust, r. Li Ruijun

Sorodna novica Častni zlati medved za "brezkompromisno umetnico" Isabelle Huppert

V konkurenci sta na primer ameriška produkcija Call Jane režiserke Phyllis Nagy z Elizabeth Banks, Kate Mara in Sigourney Weaver ter novi film Claire Denis Both Sides of the Blade z Juliette Binoche. Francoska cineastka Claire Denis je redna gostja Cannesa, tokrat pa bo prvič svoj film premierno predstavila v Berlinu.

Drama Mikhaela Hersa The Passengers of the Night se ponaša s Charlotte Gainsbourg v glavni vlogi. Južnokorejski režiser Hong Sang-soo je leta 2020 na Berlinalu srebrnega medveda za režijo osvojil s filmom Ženska, ki je tekla. Njegov naslednji projekt je The Novelist’s Film, posveča pa ga motivu naključnih srečanj.

Znano pa je že, da bo uvodni film, ki se bo prav tako potegoval za nagrade, Peter von Kant francoskega režiserja Francoisa Ozona, ki se z naslovom navezuje na Fassbinderjevo klasiko Grenke solze Petre von Kant.

V igri za zlatega medveda so med drugim še novi film režiserja Andreasa Dresna Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush, ki pripoveduje o tem, kako se mati zapornika iz Guantanama bojuje za njegovo izpustitev, film nemške režiserke Nicolette Krebitz A E I O U – A Quick Alphabet of Love in nova produkcija Avstrijca Ulricha Seidla, ki bo z Riminijem prikazal italijansko počitniško regijo pozimi. Italijanski režiser Paolo Taviani pa bo predstavil film Leonora addio.

Festival bo odprl Francoz François Ozon z dramo Peter von Kant, v kateri nastopijo Denis Menochet, Isabelle Adjani in Hanna Schygulla. Avtor ga je opisal kot
Festival bo odprl Francoz François Ozon z dramo Peter von Kant, v kateri nastopijo Denis Menochet, Isabelle Adjani in Hanna Schygulla. Avtor ga je opisal kot "prosto reinterpretacijo" Fassbinderjeve klasike Grenke solze Petre von Kant, v kateri naslovni junak postane moški in filmski režiser. Foto: IMDb

Tvegani časi za festivale
Katere filmske ekipe bodo na koncu tudi prispele v nemško prestolnico, še ni odločeno. Kot pravi Chatrian, so bili pozitivni odzivi iz vseh ekip. "Kaj bo čez tri tedne, pa ne veste ne vi ne jaz," je pripomnil ob tem.

Poleg tekmovalnih filmov pa nameravajo prikazati še druge sveže stvaritve, na primer This Much I Know To Be True, dokumentarec o glasbeniku Nicku Cavu (režiral ga je Andrew Dominik) in produkcijo Good Luck to You, Leo Grande z Emmo Thompson v glavni vlogi. Kultni mojster grozljivke Dario Argento je v svojem novem celovečercu, Dark Glasses, režiral hčerko Asio Argento.

Berlinale je poleg Cannesa in Benetk eden največjih filmskih festivalov na svetu. Kljub povečanemu številu okužb s koronavirusom naj bi tokrat v nasprotju z lanskim letom potekal v živo.