Lars von Trier je že ob prvem predvajanju Antikrista dejal, da ni primeren za tiste s slabim srcem. Foto: Liffe
Lars von Trier je že ob prvem predvajanju Antikrista dejal, da ni primeren za tiste s slabim srcem. Foto: Liffe
Andre Bonnet
Skupina Promouvoir, ki jo vodi nekdanji skrajno desničarski aktivist Andre Bonnet, trdi zase, da zagovarja tradicionalne vrednote.

Sodišče je tako pritrdilo pritožbi katoliške skupine Promouvoir zoper ta film danskega filmarja Larsa von Trierja iz leta 2009, v katerem sta zaigrala Willem Dafoe in Charlotte Gainsbourg.

Za zdaj popolna prepoved filma
Omenjena skupina je prepričana, da bi morali mlajšim od 18 let prepovedati ogled tega filma, ki ima za zdaj še oznako primernosti za gledalce nad 16 let. Sodišče je razsodilo, da film vsebuje prizore, ki jih je treba prepovedati vsem mladoletnikom.

Sodišče je zdaj presodilo, da je ministrstvo za kulturo "storilo napako" pri klasifikaciji filma. Trenutno oznako o primernosti bodo odstranili, vendar dokler ne dobi nove, ne more biti predvajan niti v kinematografih niti na televiziji ali pri francoskih spletnih ponudnikih in tudi videoteke ga ne smejo prodajati ali izposojati.

Von Trier je že ob prvem predvajanju Antikrista dejal, da ni primeren za tiste s slabim srcem. Govori o paru, ki se po smrti otroka umakne v gozdno kočo, da bi si zacelil rane in rešil zakon, a stvari se le še poslabšajo. Čeprav je bila Gainsbourgova v Cannesu nagrajena za najboljšo žensko vlogo, je film razdelil kritike. Ti so sicer pohvalili umetniško izvedbo filma, niso pa bili enotni glede vsebine.

Pretekle in napovedane "vojne" Promouvoirovcev
Skupina Promouvoir, ki jo vodi nekdanji skrajno desničarski aktivist Andre Bonnet, je pred časom poskušala tožiti tudi enega najbolj priznanih francoskih avtorjev Michela Houellebecqa, trdila je namreč, da bi njegov roman Platforma o spolnem turizmu na Tajskem lahko "pokvaril mladino".

Skupina Promouvoir ob današnji prepovedi Trierjevega filma napoveduje še, da bo enako skušala doseči tudi za novi film Quentina Tarantina Podlih osem in za francoski najstniški film Bang Gang režiserke Eve Husson.

V imenu tradicionalnih vrednot tudi nad Ljubezen in Adelino življenje
Gre za že tretji primer, ko je skupini Promouvoir, ki zase pravi, da zagovarja tradicionalne vrednote, uspelo prepričati francoske sodnike, da so film umaknili iz kinodvoran in prodajaln DVD-nosilcev.

To ji je uspelo že pri dveh drugih filmih z nazornim prikazovanjem spolnosti. Film Ljubezen Gasparja Noeja je sodišče prepovedalo julija lani, potem pa je dobil novo oznako o primernosti predvajanja za gledalce nad 18. letom starosti. Adelino življenje, ki ga je režiral Abdellatif Kechiche in je leta 2013 dobil zlato palmo v Cannesu, pa so umaknili v lanskem decembru zaradi lezbičnih prizorov. Usoda te močno hvaljene ljubezenske zgodbe pa še ni določena.