V filmu igra tudi Sebastian Cavazza. Foto: Iridiumfilm
V filmu igra tudi Sebastian Cavazza. Foto: Iridiumfilm
Moški ne jočejo
Drljević predstavlja zgodbo vojnih veterano z območja držav nekdanje Jugoslavije. Foto: Iridium
Casey Affleck
Affleck bo na Češkem prejel posebno nagrado direktorja festivala, na Češkem pa bo predstavil tudi svoj novi film A Ghost Story. Foto: Reuters

Film predstavlja zgodbo vojnih veteranov iz različnih držav nekdanje Jugoslavije, ki jih poveže humanitarna mirovna organizacija, da bi delili svoje vojne izkušnje in med seboj vzpostavili zaupanje. Toda travme in močna čustva in sovražnosti se znova porajajo ob srečanju nekdanjih nasprotnikov. V filmu igrajo Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević. Kot koproducent je pri filmu, za katerega sta scenarij napisala Drljević in Zoran Solomun, je sodeloval tudi Slovenski filmski center in produkcijska hiša Iridium Film.

Prva lata, kratki film Drljevića, ki je diplomiral na sarajevski akademiji za film, je bil leta 2005 med nominiranci za evropske filmske nagrade, piše v vodniku Slovenskega filma za leto 2017.

Med 12-erico filmov sta tudi filma dveh nekdanjih nagrajencev, Krzystzofa Krauseja in Georgea Ovashvilija. Krausejev film Ptice pojejo v Kagaliju (Birds are Singing in Kagali) prinaša bolečo temo genocida v Ruandi, film pa je po smrti Krauseja, – ta je leta 2004 v Karlovih Varih prejel nagrado za film in režijo za film My Nikifor –, dokončala njegova žena in sorežiserka Joanna Kos - Krauze. Gruzijski režiser se na Češko vrača s s filmom Khibula, ki temelji na zgodbi bolnega prvega gruzijskega predsednika po razpadu Sovjetske zveze, poroča Hollywood Reporter.

Med 12 filmi v tekmovalni sekciji so še film Aritmija ruskega režiserja Borisa Hlebnikova o zlomu zakona dveh zdravnikov, Mali križar (Little Crusader) češkega režiserja Vaclava Kadrnke, triler slovaškega režiserja Petra Bebjaka The Line, prvence indijskega režiserja Karme Takape (Ralang Road), izraelsko-nemškega režiserja Ofirja Raula Graizerja (Cakemaker) in turškega igralca in režiserja Onurja Saylaka (More). Za nagrado se bodo potegovali tudi romunski film "Breaking News" režiserke Iulie Rugine, Corporate francoskega režiserja Nicolasa Silhola in Keep the Change ameriške režiserke Rachel Israel.

Posebna nagrada za Caseya Afflecka
Nagrado predsednika festivala bo letos prejel letošnji oskarjevec Casey Affleck, ki bo na Češkem predstavil tudi najnovejši film A Ghost Story režiserja Davida Loweryja. Festival v Karlovih Varih je najpomembnejših festivalov, ki v središče postavlja filmsko umetnost srednje in vzhodne Evrope.

Festival bo potekal od 30. junija do 8. julija.

Lani slavje Kozoleta
Na lanskem festivalu je bila močna slovenska zasedba: Damjan Kozole je za Nočno življenje prejel nagrado za najboljšega režiserja, v sekciji Vzhodno od zahoda pa so predstavili mokumentarec Žige Virca Houston, imamo problem!.