Prvi Mednarodni filmski festival Karlovy Vary (češko: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary) se je odvil leta 1946. Foto: EPA
Prvi Mednarodni filmski festival Karlovy Vary (češko: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary) se je odvil leta 1946. Foto: EPA

56. Mednarodni filmski festival Karlovy Vary se odpira danes ob 16. uri s sprehodom po rdeči preprogi pred hotelom Thermal, kjer bo goste pozdravil tudi predsednik festivala Jiří Bartoška. Festival bo trajal do 9. julija.

V glavnem tekmovalnem programu torej ni nobenega slovenskega filma, bo pa v sekciji kratkih filmov na ogled češko-slovenski-francoski film Poslednji dan patriarhata (Last Day of Patriarchy) Olma Omerzuja.

Na festivalu se bo v dveh tekmovalnih sklopih in v sekciji Posebne projekcije predstavilo 36 filmov, ki prihajajo s petih celin. Široka paleta žanrov vključuje melodramo, distopično znanstveno fantastiko, romantično komedijo in dokumentarni esej. Sprva je program obsegal 33 filmov, a so se organizatorji zgolj dva dni pred odprtjem odločili, da na program uvrstijo še tri dodatne filme.

Celoten nabor filmov 56. festivala v Karlovih Varih
si lahko pogledate na tej povezavi.

Člani letošnje žirije za kristalni globus so argentinski filmski producent Benjamin Domenech, nemški filmar Jan-Ole Gerster, poljski filmski distributer in organizator festivalov Roman Gutek, v Peruju rojena in v Parizu živeča filmska producentka Fiorella Moretti, ter danska filmska montažerka in scenaristka Molly Malene Stensgaard.

Celovečerec Superjunaki režiserja Paola Genoveseja 1. julija uradno odpira projekcije 56. mednarodnega filmskega festivala Karlovy Vary. Foto: KVIFF
Celovečerec Superjunaki režiserja Paola Genoveseja 1. julija uradno odpira projekcije 56. mednarodnega filmskega festivala Karlovy Vary. Foto: KVIFF

Superjunaki za uradni začetek festivala
56. festival bo odprl romantični film Superjunaki (Superheroes) z letnico 2021 italijanskega režiserja Paola Genoveseja, ki gledalce popelje na vrtiljak radosti in strahov naključno združenega para. Ali pa je bila usoda? Ilustratorka stripov Anna in teoretični fizik Marco sta par superjunakov, ki sta se tako kot mnogi drugi ljudje odločila živeti skupaj. Konec koncev, reševanje skupnih težav včasih zahteva resnično nadčloveško moč.

Vsak odnos ima svoje krize in svoje idilične trenutke – od naključnega srečanja v dežju do resnih pogovorov desetletje pozneje. Struktura filma predstavlja zgodovino njunega odnosa tako, da sledi dvema časovnicama: na samem začetku in deset let pozneje. Skrbno izdelane epizode sistematično ciljajo na srca in misli gledalcev, je mogoče prebrati na spletni strani festivala.

Film s Tildo Swinton za sklep festivala
Ob koncu festivala bo na ogled film iz ZDA avstralskega režiserja Georgea Millerja Tri tisoč let hrepenenja (Three Thousand Years of Longing), ki nosi letošnjo letnico nastanka. Režiser Pobesnelega Maxa: Cesta besa iz leta 2015 na letošnji festival v Karlovyh Varyh prinaša fantazijski film z zvezdniškim igralskim parom. Profesorica naratologije Alithea Binnie, ki jo igra Tilda Swinton, pride v Istanbul, kjer naj bi predavala na konferenci.

Sorodna novica V Karlovih Varih bo za življenjsko delo nagrajen Geoffrey Rush

Njena stališča racionalne znanstvenice postopoma puhtijo, ko v hotelski sobi odpre starodavno steklenico, kupljeno na bazarju, in na plano izpusti duha, igra ga Idris Elba. Duh ji, kot je to običajno v orientalskih pravljicah, ponudi, da ji bo izpolni tri želje. Tri tisoč let hrepenenja tako gledalcu predstavi večno zgodbo o ljubezni, podobno zgodbam iz Tisoč in eni noči.

Nagrada za življenjsko delo Geoffreyju Rushu
70-letni avstralski igralec in oskarjevec Geoffrey Rush bo na letošnjem festivalu prejel nagrado za življenjsko delo. Na zaključni gala slovesnosti v tem češkem zdraviliškem mestu bo prejel kristalni globus za izjemen prispevek k filmski umetnosti. Ob tej priložnosti bodo pripravili retrospektivo igralčevih filmov, med njimi bodo tudi Sijaj, Kraljev govor in Škandalozno pero.

Nagrado predsednika festivala Beniciu Del Toru
Nagrado predsednika festivala pa bo prejel hollywoodski igralec in producent Benicio Del Toro, ki je leta 2001 prejel oskarja za najboljšega stranskega igralca za vlogo v drami o drogah Preprodajalci. Nazadnje je 55-letnik igral slikarja Mosesa Rosenthalerja v filmu Wesa Andersona Francoska depeša, še piše na spletni strani festivala.