Vznemirljiva drama s Tildo Swinton v glavni vlogi se poigrava z žanrskimi obrazci psihološkega trilerja in ponuja vpogled v moralne dileme ženske, ki jo teži breme strašne krivde. Foto: Liffe
Vznemirljiva drama s Tildo Swinton v glavni vlogi se poigrava z žanrskimi obrazci psihološkega trilerja in ponuja vpogled v moralne dileme ženske, ki jo teži breme strašne krivde. Foto: Liffe
Med finalisti je bil tudi Faust, zadnji v nizu Sokurove monumentalne tetralogije o vplivnih možeh. Foto: Liffe

V britanski prestolnici se je končala 55. izdaja največjega filmskega festivala na Otoku. Predsednik žirije, režiser John Madden, je zmagovalni film festivala škotske filmske režiserke Lynne Ramsay s Tildo Swinton v glavni vlogi opisal kot izjemno in brezkompromisno pripoved o muki, ki je v družini prevzela mesto ljubezni. Film, ki si ga lahko ogledate tudi na letošnjem festivalu Liffe, je adaptacija istoimenskega romana Lionela Shriverja.

Pogovoriti se moramo o Kevinu je bil izbran med osmimi finalisti, med njimi je bil tudi dobitnik letošnjega zlatega leva v Benetkah Faust v režiji Aleksandra Sokurova. Tudi slednjega si bo moč ogledati na 22. festivalu Liffe.

Na Londonskem filmskem festivalu so glavno nagrado prvič podelili pred dvema letoma, da bi povečali svojo prepoznavnost in se postavili ob bok večjih festivalom, kot so berlinski, beneški in torontski.

Mlada igralka Candese Reid je bila imenovana za najboljšo britansko novinko za vlogo v drami Junkhearts. Argentinski režiser Pablo Giorgelli je prejel nagrado za najboljši prvenec za film Las Acacias, nagrado za najboljši dokumentarec pa je dobil nemški režiser Werner Herzog za film Into the Abyss.

Britanski igralec Ralph Fiennes in kanadski režiser David Cronenberg sta v znak priznanja njunega dela postala člana Britanskega filmskega inštituta - BFI. Fiennesa je inštitut prepoznal kot svojevrstnega igralca, ki je premešal tako področje umetniškega filma kot filmskih uspešnic, Cronenberg pa je bil nagrajen za raziskovanje temnih impulzov in notranjega življenja karakterjev. Prav temu kanadskemu filmskemu velikanu se bodo na letošnjem festivalu Liffe poklonili z retrospektivo njegovih del.

Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, je bilo na festivalu prikazanih več kot 300 kratkih in celovečernih filmov iz 55 držav. Festival je sklenila projekcija filma Terencea Daviesa The Deep Blue Sea, priredba odrske igre Terencea Rattigana z Rachel Weisz v glavni vlogi.