Brata Lumiere sta slavni 50-sekundni nemi film Prihod vlaka na postajo leta 1895 posnela prav v La Ciotatu. Foto: Wikipedia
Brata Lumiere sta slavni 50-sekundni nemi film Prihod vlaka na postajo leta 1895 posnela prav v La Ciotatu. Foto: Wikipedia

Ponovnega odprtja kinematografa Eden, ki so ga zaprli leta 1995, naj bi se med drugim udeležili tudi Juliette Binoche, Nathalie Baye in Roman Polanski.

Eden bo deloval kot običajen kinematograf, v njem pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo o zgodovini in začetkih filma. Stavbo so prenovili med pripravami na projekt Evropske prestolnice kulture v bližnjem Marseillu.

Porajajo se dvomi, ali bo lahko kino s 166 sedeži deloval samostojno, zato nekateri predlagajo, da bi naredili večji projekt, v sklopu katerega bi ponujali izobraževalne sprehode za šolske otroke, predvajali stare filme in gostili filmske festivale.

Kinematograf je deloval tudi kot gledališče, v njem so v zgodnjih letih kariere nastopili igralci, kot sta Yves Montand in Fernandel. V 80. letih preteklega stoletja so se začele težave, roparji so namreč ubili tedanjega lastnika, kar je ljubitelje filma odvrnilo od obiskovanja kina.

Do leta 1995, ko so ga popolnoma zaprli, so v kinu gostili le še tedenski filmski festival zgodnjega francoskega filma.

Brata Auguste in Louis Lumiere, ki sta v kinu prve filme 250 gledalcem predvajala 21. marca 1899, sta svoje delo pred tem že prikazala na drugih lokacijah in v drugih kinematografih, ki pa ne obratujejo več.

V okviru šest milijonov evrov vredne prenove so v kinu Eden uredili tudi instalacijo, v sklopu katere bodo ponoči na fasado projicirali vlak v spomin na 50-sekundni film bratov Lumiere, ki ga prilagamo spodaj.