Protagonistko Ano Jovanović (Judita Franković Brdar) spoznamo v trenutku, ko med vse pogostejšimi popadki pride v porodnišnico, kjer pa kmalu ugotovi, da uradno sploh ne obstaja. Foto: Slovenski filmski center
Protagonistko Ano Jovanović (Judita Franković Brdar) spoznamo v trenutku, ko med vse pogostejšimi popadki pride v porodnišnico, kjer pa kmalu ugotovi, da uradno sploh ne obstaja. Foto: Slovenski filmski center

Letošnji Dnevi slovenskega filma bi morali potekati maja, a so bili zaradi epidemije covida-19 prestavljeni na zdajšnji, oktobrski termin.

Sorodna novica Miha Mazzini: "Samocenzura deluje tako, da se možgani podzavestno odvrnejo od teme izbrisanih"
Sorodna novica Judita Franković Brdar: "Slovenščine sem se začela učiti zaradi ljubezni"

V Pulju se je prvi predstavil film Izbrisana, v njegovem središču je samska mati Ana, ki v porodnišnici ugotovi, da ne ona ne njen novorojenček nista evidentirana v računalniških sistemih, uradno torej ne obstajata. "Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v 90. letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice," so vsebino povzeli na Slovenskem filmskem centru (SFC).

Protagonistka filma Judita Franković Brdar je na 21. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Film je prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba).

Sorodna novica Igram, sem

V torek bo na sporedu film Igram, sem scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Gre za triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Mandić je lani za film prejel Štigličev pogled za režijo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

V sredo bodo prikazali dokumentarni filmski portret glasbenika Vlada Kreslina v režiji Mirana Zupaniča z naslovom Poj mi pesem. Dokumentarec sledi Kreslinovemu umetniškemu razvoju in prikazuje kulturni kontekst, v katerem deluje že več kot 40 let. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi, piše v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Miran Zupanič: Vlado Kreslin je naravni kulturni pojav

Dneve bo v četrtek sklenila projekcija igranega celovečernega prvenca režiserke Urše Menart z naslovom Ne bom več luzerka. V ospredju filma je razkol med pričakovanji do mladih in dejanskimi možnostmi, ki jih imajo pri ustvarjanju svoje karierne poti.

Film je bil v Portorožu na 21. Festivalu slovenskega filma nagrajen z vesno za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko, posebno omembo žirije pa je prejel tudi na festivalu Liffe. V njem med drugimi igrajo Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček in Branko Završan.

Dogajanje pripravljajo SFC, Slovensko kulturno društvo Istra Pulj in Kino Valli. Glavni pokrovitelj dogodka je Urad za Slovence in zamejce po svetu.