Častni gost festivala Gael Garcia Bernal bo s čednim obličjem razveselil marsikatero oboževalko. Foto: EPA
Častni gost festivala Gael Garcia Bernal bo s čednim obličjem razveselil marsikatero oboževalko. Foto: EPA
Pred tremi leti je direktor SFF-ja Mirsad Purivatra častno srce Sarajeva izročil Angelini Jolie. Foto: EPA

Na 20. filmskem festivalu, ki bo v Sarajevu potekal med 15. in 23. avgustom, pričakujejo nekatera velika imena iz sveta filma.

Gael Garcia Bernal bo Sarajevo obiskal kot častni gost festivala. Film Alejandra Gonzalesa Inarrituja Pasja ljubezen iz leta 2000, v katerem je odigral glavno vlogo, pa bo eden od treh filmov, ki bodo odprli jubilejno izdajo festivala.

Mehiški igralec bo na festivalu prejel tudi nagrado častno srce Sarajeva, poleg tega bo spregovoril na uvodnem predavanju programa Talent Campus za nadarjene filmarje. V sklopu omenjenega programa se bo z mladimi filmskimi ustvarjalci v Sarajevu srečala tudi igralka Melissa Leo.

Leigh se bo udeležil projekcije svojega zadnjega filma Mr. Turner (Gospod Turner), v katerem je britanskega romantičnega krajinarja J. M. W. Turnerja upodobil Timothy Spall. Winterbottomu bodo na letošnjem festivalu pripravili retrospektivo.

Na festivalu pričakujejo tudi igralki Berenice Bejo in Ariane Labed ter bosanskega režiserja Danisa Tanovića. Festivala se bo udeležila še bosanska režiserka Jasmila Žbanić, ki bo na njem predstavila svoj novi film Love Island, poroča filmska revija Hollywood Reporter.

Festival bo letos ponudil devet filmov v tekmovalni sekciji celovečercev, nad katero bo bedel predsednik žirije, režiser Bela Tarr, ki je lani prejel največje festivalsko priznanje - častno srce Sarajeva.

Festival bo odprla galaprojekcija Mostov Sarajeva - omnibusa 13 kratkih filmov režiserjev, kot so Aida Begić, Jean-Luc Godard, Isild Le Besco, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu in Marc Recha.