Leta 1940 je Vivien Leigh prejela oskarja za glavno žensko vlogo, Hattie McDaniel pa za stransko žensko vlogo. Foto:
Leta 1940 je Vivien Leigh prejela oskarja za glavno žensko vlogo, Hattie McDaniel pa za stransko žensko vlogo. Foto:
Prizor iz filma V vrtincu
Predrzna izjava Rhetta Butlerja "Frankly, my dear, I don't give a damn" ("Iskreno, draga, mi je prekleto vseeno") se je zapisala v zgodovino kot en najboljših citatov.

Filmska adaptacija je nastala po istoimenski knjižni predlogi Margaret Mitchell, ki je izšla 1936, leto kasneje pa je avtorica zanjo prejela Pulitzerjevo nagrado. Pripoveduje zgodbo ameriške državljanske vojne skozi oči mladenke z juga. Tako spremljamo ljubezensko zgodbo v vojnem vrtincu, ki se plete med Scarlett O'Hara in Rhettom Butlerjem, ki sta ju igrala Clark Gable in Vivien Leigh.

V času premiere so v Atlanti organizirali veliko parado, nato še tridnevno zabavo, na kateri so igralci nosili svoje filmske kostume, mnoge trgovine v mestu pa so si nadele videz iz časa državljanske vojne.

Deset osvojenih oskarjev in pet nominacij
"Nesporna klasika je sicer sporna v več pogledih, če pomislimo le na romantično obravnavo suženjstva in odnos do ženskega spola, ki v grlu puščata težko prebavljiv cmok," so zapisali v Kinoteki. Vendar kljub temu zgodovinska romanca ostaja megauspešnica svojega in današnjega časa.

Pred tremi leti je bil namreč v ZDA na podlagi spletne ankete ameriške televizijske mreže ABC in revije People razglašen za najboljši film vseh časov. Predrzna izjava Rhetta Butlerja "Frankly, my dear, I don't give a damn" ("Iskreno, draga, mi je prekleto vseeno") pa se je zapisala v zgodovino kot en najboljših citatov.

Triurna saga - večna klasika
V vrtincu velja za najdonosnejši film vseh časov, če pri tem upoštevamo inflacijo in spremembe tečaja dolarja v zadnjih sedemdesetih letih. Prav tako ostaja film, za ogled katerega so v ZDA prodali največ vstopnic. Zgodba se še danes proslavi s pronicljivimi in večplastnimi liki, epskimi zapleti in razpleti, sam film pa z osupljivim Tehnicolorjem in vrtoglavim razkošjem še vedno zapeljuje gledalce.