Režiser Luca Guadagnino z igralcema Tildo Swinton in Ralphom Fiennesom na tiskovni konferenci pred premiero filma A Bigger Splash. Foto: Reuters
Režiser Luca Guadagnino z igralcema Tildo Swinton in Ralphom Fiennesom na tiskovni konferenci pred premiero filma A Bigger Splash. Foto: Reuters
Alfonso Cuarón je prvi režiser iz Latinske Amerike, ki je kdaj dobil oskarja za najboljšo režijo. Vseeno pa njegov oskar vendarle ni čisto "mehiški": 52-letni Cuarón je, ker mu v domovini nikoli ni uspelo zbrati zadostnih sredstev, večino svoje ustvarjalne kariere preživel v tujini. Kot izseljenec tako razume, kako pomemben je topel sprejem v novi domovini. Foto: Reuters
A Bigger Splash
Luca Guadagnino je posnel zgodbo o premožnem paru, slavnem rockerju (Schoenaerts) in režiserki (Tilda Swinton), ki počivata na idiličnem, odročnem italijanskem otočku Pantelleria. Njun mir nepričakovano zmoti obisk starega prijatelja (Ralph Fiennes) in njegove hčerke (Dakota Johnson), kar hitro vodi v vrtinec strasti, ljubosumja in celo nevarnosti.

Mehiški režiser Alfonso Cuarón, ki je z lanskega beneškega festivala odkorakal z zlatim levom (še preden je pobral tudi oskarja za najboljši film), je politični ton festivalu dodal že na njegov prvi dan: Evropo je pozval, naj sprejme ljudi, ki se zgrinjajo na njene obale. "Kot Mehičan, ki živi v Evropi, sem se vedno počutil dobrodošlega," je predsednik žirije povedal na slovesnosti ob odprtju. "Rad bi videl, da bi bili danes in v prihodnosti vsi migranti deležni enake dobrodošlice."

"Begunci, ne migranti"
V Benetke je prišla tudi Tilda Swinton, ki promovira film A Bigger Splash; v njem je tudi motiv ljudi, ki jih naplavi na sredozemski otok Pantelleria. "Smem samo predlagati, da bi se odvadili tega, da o ljudeh v tem položaju govorimo kot o migrantih?" je dejala. "Opravka imamo z begunci, vojnimi begunci."

Britanski režiser Tom Hooper, ki trenutno s transseksualno dramo The Danish Girl dviguje veliko prahu, je potegnil drugačne vzporednice: migranti in begunci so po njegovih besedah, tako kot transseksualci, pogosto žrtve predsodkov. "Mislim, da je to film o vključevanju, vključevanju, ki je mogoče samo z ljubeznijo."

"Živimo v globoko razklanem svetu. Kar se trenutno dogaja na bregovih Evrope, ta izjemna begunska kriza, je poziv našim srcem."

Od vseh filmov, ki so jih na 11-dnevnem festivalu doslej predvajali, se prav omenjeni A Bigger Splash, v katerem poleg Tilde Swinton nastopajo še Ralph Fiennes, Matthias Schoenarts in Dakota Johnson, najneposredneje ukvarja s trenutnim stanjem. Film je sicer adaptacija francoskega filma La Piscine (Bazen) iz leta 1969, v katerem se na Azurni obali izriše zlovešč ljubezenski štirikotnik.

Zgodba, ki je zdaj prestavljena na Pantellerio, je prepletena z izseki televizijskih poročil o beguncih, ki pristajajo na Lampedusi. Vidimo tudi skupinico beguncev, ki se skriva v hribih na Pantellerii, in še eno, ki je zaprta v kletki ob policijski postaji. "Pa saj so človeška bitja, v teoriji," izjavi nekdo v filmu.

Režiser Luca Guadagnino je razložil, da je dogajanje na otok prestavil prav zato, da bi bila tema priseljencev v večjem kontrastu z zaverovanostjo glavnih likov vase in v svoje težave. "Koncept štirih ljudi, ki so zaprti v hiši in se ukvarjajo drug z drugim, je potencialno neadekvaten, če sile njihovih želja pod vprašaj ne postavlja trčenje z resničnostjo," pravi. "Pantelleria kot mejno mesto od teh likov zahteva, da si zastavljajo določena etična vprašanja."