Foto: Gajin svet/Felina
Foto: Gajin svet/Felina

"Prepričan sem, da je njegov ogled lahko krasen konec poletja, sploh za otroke, ki kmalu začnejo šolsko leto," je ob premieri povedal režiser in soscenarist Bratuša. Film po besedah ustvarjalcev prinaša zgodbo, ki obravnava pogoste težave, ki jih srečujemo v današnjem času, kot so ločitev staršev in nevarnosti svetovnega spleta.

Kaj pomeni pravo prijateljstvo?
"Štirinajstletna Gaja, ki živi v ločeni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družbenem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Čeprav so počitnice in se z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. S pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in učiteljice saksofona Eme osreči tudi očeta,
" piše v opisu filma.

Gajin svet si je na filmskih platnih in televizijskih zaslonih v preteklih letih ogledalo skoraj 300.000 gledalcev, "obenem pa nam prinaša samostojno zgodbo, ki jo bodo z zanimanjem spremljali tudi vsi tisti, ki niso videli prvega dela", so zapisali v produkcijski hiši Felina Films, kjer je film nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in ob podpori Slovenskega filmskega centra ter s sodelovanjem Filmskega studia Viba film.

Foto: Gajin svet/Felina
Foto: Gajin svet/Felina

Uma Štader v filmu upodablja protagonistko Gajo Ravnikar, Sebastian Cavazza nastopi kot oče Peter, Jana Zupančič pa kot mama Nina. Enej Černe Berčič igra Gajinega prijatelja Matica, Primož Pirnat igralsko upodobi družinskega prijatelja Gregorja, Ajda Smrekar je Gajina učiteljica saksofona Ema, Lotos Vincenc Šparovec pa ima vlogo višjega inšpektorja Haceta.

Vračata se tudi mladi Neža Smolinsky kot Gajina sestra Tea in Gitica Jakopin kot njena prijateljica Daša. Pridružujejo pa se jim Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Matej Zemljič, Katarina Čas, Gregor Čušin, Marinka Štern, Teja Glažar, Miha Brajnik, Jernej Kogovšek, Katja Ogrin, Jernej Markelj in Vital Deu.

"Priprave na snemanje so bile zelo intenzivne"
O izboru igralske zasedbe in vzdušju na snemanju je Bratuša za STA zapisal: "V drugem delu v obeh glavnih vlogah nastopita nova igralca, saj so od snemanja prvega dela minila štiri leta in sta prvotna igralca zdaj že skoraj odrasla, film pa spremlja zgodbo 14-letnice. Izmed več kot 300 otrok smo na koncu za glavno vlogo Gaje izbrali Umo Štader, njenega prijatelja Matica pa je odigral Enej Černe Berčič. Priprave na snemanje so bile zelo intenzivne – kot mentorja sta pri učenju igre obeh mladih igralcev sodelovala Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza, samo snemanje pa je potekalo brez zapletov in v dobrem vzdušju."

Foto: Gajin svet/Felina
Foto: Gajin svet/Felina

Scenarij je napisala še Špela Levičnik Oblak, direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, montažer Jan Lovše, kostumografka Vesna Černelič, oblikovalka maske pa Nataša Sevčnikar. Glasbo za film je napisal Sebastjan Duh.

Predpremiero filma so izvedli v ljubljanskih Križankah, sledila je premiera v novem kinu Cineplexx Ljubljana Rudnik. V prvih tednih septembra bo filmska ekipa gostovala na številnih projekcijah po vsej državi.

Bratuša še pravi, da bodo z igralci opravili turnejo v kinematografih po vsej Sloveniji. "Poleg distribucije v Sloveniji načrtujemo, da bodo Gajin svet 2 gledali tudi v Srbiji in Črni gori," je povedal.

Projekcija filma Gajin svet 2 v Križankah

Gajin svet 2 je bil predstavljen tudi na nekaterih filmskih festivalih v tujini. Svetovna premiera je bila maja v okviru enega največjih filmskih festivalov za otroke in mladino na svetu v Zlinu na Češkem, poleti je bil film v programu filmskega festivala v Motovunu, nazadnje so si ga lahko ogledali obiskovalci na 28. Sarajevo Film Festivala, ki se ga je udeležila tudi filmska ekipa.