Ekipa filma Vse povsod naenkrat je znova slavila, na sredini je Daniel Kwan, ki je skupaj z Danielom Scheinertom napisal scenarij in režiral film. Foto: AP
Ekipa filma Vse povsod naenkrat je znova slavila, na sredini je Daniel Kwan, ki je skupaj z Danielom Scheinertom napisal scenarij in režiral film. Foto: AP

Independent Spirit Awards, kakor se nagrade imenujejo v izvirniku, so podelili v soboto v Santa Monici v Kaliforniji, torej konec tedna pred podelitvijo oskarjev, ki bo 12. marca. Nagrade spirit, ki jih podeljuje organizacija Film Independent, so namenjene neodvisnim filmom z manjšimi proračuni in nekako predstavljajo protiutež oskarjem, ki jih podeljuje Ameriška filmska akademija.

Letošnjo podelitev je zaznamovala tudi sprememba, saj so tokrat prvič podelili nagrade v spolno nevtralnih igralskih kategorijah. S to potezo se je organizacija Film Independent pridružila vse večjemu številu uglednih organizacij, ki podeljujejo nagrade na različnih področjih ustvarjanja.

Sorodna novica Vse povsod naenkrat

Vse povsod naenkrat: film, ki slavi vsepovsod
Vse povsod naenkrat
(Everything Everywhere All at Once) se je v tekmo podal z osmimi nominacijami ter se na koncu ponašal s kar sedmimi osvojenimi lovorikami. Brez nagrade je ostala le Jamie Lee Curtis, ki je bila nominirana za stransko vlogo v tem filmu, a je zato to nagrado odnesel njen soigralec Ke Huy Quan, piše Variety.

Film v režiji in po scenariju Daniela Kwana in Daniela Scheinerta prinaša zgodbo o kitajsko-ameriški družini, pri tem pa je v ospredje postavljena lastnica pralnice. Ta se spopada z davčno preiskavo in družinskimi težavami, potem ko se znajde v večdimenzionalni bitki za rešitev vesolja pred mogočnim nasprotnikom.

Poleg nagrad za najboljši celovečerec in stransko vlogo je Vse povsod naenkrat slavil še v kategoriji za najboljšo režijo, najboljšo glavno vlogo (Michelle Yeoh), najboljšo vlogo novinke oziroma novinca (Stephanie Hsu), najboljši scenarij in najboljšo montažo (Paul Rogers).

Kljub sedmim nominacijam za film Tár je nagrado prejel le Florian Hoffmeister za najboljšo fotografijo. Foto: AP
Kljub sedmim nominacijam za film Tár je nagrado prejel le Florian Hoffmeister za najboljšo fotografijo. Foto: AP

Vse povsod naenkrat je le še utrdil svoj status favorita pred letošnjimi oskarji. Poleg ceha igralcev sta mu osrednje lovorike namreč namenila tudi ceh režiserjev in ceh producentov ter tudi filmskih kritikov.

Za Tár zgolj lovorika za fotografijo
Po številu nominacij je bil zmagovalnemu filmu s sedmimi nominacijami za petami film Tár, a je prejel le nagrado za najboljšo fotografijo (Florian Hoffmeister). Kljub nominaciji je film tako ostal brez nagrade za najboljši celovečerec, najboljšo režijo in scenarij (oboje Todd Field), glavno vlogo (Cate Blanchett), stransko vlogo (Nina Hoss) in najboljšo montažo (Monika Willi).

Dokumentarci, mednarodni film in nagrada Roberta Altmana
Med dokumentarci je slavil Vsa ta lepota in prelivanje krvi (All the Beauty and the Bloodshed), ki raziskuje kariero umetnice Nan Goldin in padec družine Sackler, ki je imela v lasti farmacevtsko podjetje Purdue Pharma. Najboljši mednarodni film pa je postal Joyland, sicer koprodukcija Pakistana in ZDA. Nagrada Roberta Altmana, ki jo podelijo za režijo, direktorju kastinga in igralski zasedbi, pa je šla filmu Women Talking.

Veliki zmagovalec lanske podelitve je bil celovečerec Izgubljena hči (The Lost Daughter), ki ga je po istoimenski knjižni predlogi Elene Ferrante režirala Maggie Gyllenhaal, ki je zanj napisala tudi prilagojeni scenarij.

Joyland, ki je slavil kot najboljši mednarodni film, je po svojem scenariju režiral Saim Sadiq. Foto: AP
Joyland, ki je slavil kot najboljši mednarodni film, je po svojem scenariju režiral Saim Sadiq. Foto: AP