Ekipa filma Vse povsod naenkrat z množico osvojenih nagrad ameriškega igralskega ceha (SAG). Foto: AP
Ekipa filma Vse povsod naenkrat z množico osvojenih nagrad ameriškega igralskega ceha (SAG). Foto: AP

Znanstvenofantastična črna komedija Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once) je bila deležna štirih individualnih igralskih nominacij in nominacije za igralsko zasedbo, osvojila pa je te nagrade: Michelle Yeoh kot najboljša igralka v glavni vlogi, Ke Huy Quan kot najboljši igralec v stranski vlogi, Jamie Lee Curtis kot najboljša igralka v stranski vlogi, nagrade pa je bila deležna tudi celotna igralska zasedba, piše Associated Press (AP).

Sorodna novica Vse povsod naenkrat

Še dodatno utrjen status oskarjevskega favorita
Zmagovalni film si je tako le še dodatno utrdil svoj status favorita pred letošnjimi oskarji. Poleg ceha igralcev sta mu osrednje lovorike namreč namenila tudi ceh režiserjev in ceh producentov. Doslej le en film (Apollo 13), ki je slavil na podelitvah nagrad teh treh cehov, ni osvojil nagrade za najboljši film na oskarjih.

Vse povsod naenkrat si je število nominacij za nagrado SAG delil z irsko črno komedijo Duše otoka (The Banshees of Inisherin), ki pa je ostala praznih rok. (Pet nominacij za en film v zgodovini podeljevanja teh nagrad je uspelo prejeti le celovečercem Zaljubljeni Shakespeare, Chicago in Dvom.) Film prinaša zgodbo o kitajsko-ameriški družini, pri tem pa je v ospredje postavljena lastnica pralnice. Ta se spopada z davčno preiskavo in družinskimi težavami, potem ko se znajde v večdimenzionalni bitki za rešitev vesolja pred mogočnim nasprotnikom.

Glavna igralka filma Vse povsod naenkrat Michelle Yeoh med zahvalnim govorom. Foto: AP
Glavna igralka filma Vse povsod naenkrat Michelle Yeoh med zahvalnim govorom. Foto: AP

Michelle Yeoh, ki je postala prva Azijka, nagrajena kot najboljša igralka v glavni vlogi, je ob prejemu nagrade dejala: "To ni samo zame. Je za vsako deklico, ki je videti kot jaz." Njena zmaga je nekatere presenetila, saj je za favoritko veljala Cate Blanchett z vlogo v filmu Tár.

Nekdanji otroški zvezdnik Ke Huy Quan, ki je vmes za nekaj časa opustil igralstvo, je prav tako postal prvi Azijec z nagrado igralskega ceha za najboljšega moškega stranskega igralca. "Ko sem zapustil igralstvo, je bilo to zato, ker je bilo tako malo priložnosti." Dodal je, da je s tem, ko je na podelitvi zmagalo več azijskih imen, "krajina zdaj videti tako drugačna." Quanove besede so se nanašale tudi na dejstvo, da je v igralski zasedbi filma Vse povsod naenkrat tudi 94-letni James Hong. V zahvalnem govoru poudaril, da je to velika čast za azijske igralce, in spomnil, da so nekoč v Hollywoodu Azijce upodabljali beli igralci, saj naj oni sami ne bi bili dovolj dobri in dobičkonosni. "Ampak poglejte nas zdaj," je še dodal in požel stoječe ovacije.

V tekmi za najboljšega igralca so za favorite veljali kar trije nominiranci, in sicer Austin Butler (Elvis), Brendan Fraser (Kit) ter Colin Farrell (Duše otoka). Na koncu je zmagal Fraser z likom moža s prekomerno težo, ki pomeni njegovo vrnitev na film v glavni vlogi. "Verjemite mi, če samo stojiš in postaviš eno nogo pred drugo, boš prišel, kamor moraš iti," je dejal ob prejemu nagrade.

Brendan Fraser s kipcem za najboljšega igralca v glavni vlogi, ki mu ga je prinesel film Kit (The Whale). Foto: AP
Brendan Fraser s kipcem za najboljšega igralca v glavni vlogi, ki mu ga je prinesel film Kit (The Whale). Foto: AP

Nagrado za najboljšo kaskadersko ekipo so odnesli kaskaderji filma Top Gun: Maverick. Igralski ceh je z nagrado za življenjsko delo ovenčal 76-letno Sally Field.

Še televizijske kategorije ...
V okviru nagrad na področju televizije je serija Beli Lotus (The White Lotus) zmagala v kategoriji najboljše igralske zasedbe, Jennifer Coolige pa je prinesla nagrado za najboljšo igralko v dramski seriji. Jason Bateman je z vlogo v seriji Ozark postal najboljši igralec v dramski seriji. Nagrado za najboljšo zasedbo v komični televizijski seriji so odnesi igralci serije Abbott Elementary. Najboljša igralka v komični seriji je postala Jean Smart (Hacks), najboljši igralec v komični seriji pa Jeremy Allen White (The Bear). Kot najboljši igralec v TV-filmu ali miniseriji je slavil Sam Elliott (miniserija 1883), kot najboljša igralka pa Jessica Chastain (miniserija George & Tammy).

Podelitev nagrad SAG, ki jo je bilo letos mogoče v prenosu iz Los Angelesa spremljati na Netflixovem kanalu na Youtubu, pogosto pomenijo eno bolj zanesljivih napovedi oskarjevskih zmagovalcev. Ceh igralcev šteje okoli 120.000 članov. Igralci med drugim predstavljajo največji delež filmske akademije, zato ima njihova izbira tudi največji vpliv. Lani je film Coda slavil na podelitvi nagrad SAG in nato prav tako prejel oskarja za najboljši film. Tudi Ariana DeBose, Will Smith, Jessica Chastain so se po osvojenih nagradah igralskega ceha veselili tudi na podelitvi oskarjev.