U2 so nedavno (v družbi Green Day) nastopili na odprtju prenovljene dvorane Luisiana Superdome. Foto: EPA
U2 so nedavno (v družbi Green Day) nastopili na odprtju prenovljene dvorane Luisiana Superdome. Foto: EPA
Koncert s turneje Vertigo
Koncerti U2 veljajo za eno najbolj velikopoteznih rockovskih atrakcij ta hip; zdaj bo ovekovečena tudi tridimenzionalno. Foto: EPA
Bono Vox
Bono je za kak hip nastopil že v filmu Million Dollar Hotel; tokrat so ga povabili k muzikalu Across The Universe. Foto: EPA

Irski rockerji skušajo ostati v koraku s časom: naslednje leto bodo postali prva skupina, ki bo tradicijo koncertnih albumov in v zadnjem času DVD-jev popeljala na naslednjo stopnjo: v trgovine bodo poleti ali jeseni poslali prvi koncertni film v tridimenzionalni tehniki. Za njegov nastanek bo imel režiser Mark Pellington na razpolago več kot 700 ur koncertnih posnetkov, ki so nastali februarja in marca letos, med južnoameriškim delom turneje Vertigo.

Pellington, ki se je sicer podpisal pod film Arlington Road, se je v glasbeno zgodovino zapisal z režijo ene od treh različic videospota One (tiste, v kateri lahko vidiomo južnoameriške bizone, ki iz neznanega razloga s pečine drvijo v prepad).

Večje je boljše
Ker tretja dimenzija ponavadi zares zaživi šele na velikem platnu, se U2 pogajajo tudi z distributerji, ki bi bili film pripravljeni popeljati v kinodvorane. To bi bilo možno z uporabo tehnologije Real D, ki jo prav ta hip mnogi kinematografi uporabljajo za predvajanje tridimenzionalno obogatene različice animirane klasike Tima Burtona, Predbožična mora.

Producenti celotnega podviga, podjetje 3ality Digital Entertainment, so za to priložnost na enem mesta zbrali več opreme za snemanje v 3-D tehniki kot za kateri koli podoben projekt v zgodovini.

Sprehod čez filmsko kuliso
In to ni edino bližnje srečanje, ki ga U2 načrtujejo s filmskim svetom: Bono je sprejel epizodno vlogo v novem filmu režiserke Julie Taymor, Across the Universe. Gre za muzikal, v katerem je “kake pol ure govorjenja”, ostalo pa so večinoma pesmi Beatlov. Poleg irskega rockerja je režiserka za kratke vlogice privabila še Eddieja Lizzarda in Joa Cockerja. 19-letna Evan Rachel Wood (pri nas se je spomnimo iz filma Thirteen) je v intervjuju za MTV Bona pohvalila, češ da se na snemanju ni obnašal prav nič zvezdniško. “Med posameznimi prizori se ni zapiral vsvojo garderobo, ampak se je družil z ostalimi igralci.”