Tudi Yoko Ono in njen sin Sean sta očitno velika oboževalca legendarne televizijske serije in serije celovečernih filmov. Foto: EPA
Tudi Yoko Ono in njen sin Sean sta očitno velika oboževalca legendarne televizijske serije in serije celovečernih filmov. Foto: EPA
So se mladi Finci tudi pri izbiri likov zgledovali po izvirniku?

Že naslov, Star Wreck: In the Pirkinning (Zvezdna razbitina: V Pirkinningu), sporoča, da je vsebina filma vse prej kot smrtno resna. Očitno pa je film povsem prevzel ljubitelje znanstvene fantastike, saj si ga je zgolj v tednu dni po njegovi objavi na svetovnem spletu ogledalo več kot 450.000 ljudi.



Ne posel, le zabava
Čeprav je odziv navdušencev nad znanstveno fantastiko odličen, pa Finci filma ne nameravajo poslati v kinematografe. Ekipi očitno ni veliko do zaslužka, saj je režiser filma Timo Vuorensola povedal: "Zavestno smo se odločili, da filma ne bomo predstavljali v kinih, saj je produkcija prostovoljen projekt." Vuorensola tudi upa, da se bo film hitro razširil po medmrežju in da si ga bo že do konca leta ogledalo prek milijon ljudi.

Ko bo število gledalcev preseglo milijon, se bo Zvezdna razbitina povzpela na 3. mesto med najbolj gledanimi finskimi filmi vseh časov. Do prvega mesta, na katerem že pol stoletja tabori isti film, pa bo dolga pot. Kar 2,8 milijona gledalcev je namreč zbral film Neznani vojak iz leta 1955.

Nikomur ne želijo kršiti avtorskih pravic
Ekipa Zvezdne razbitine je na svoji spletni strani pojasnila, da s filmom ne želijo nikomur škodovati in da niso naredili plagiata, saj zelo spoštujejo avtorske pravice vseh filmarjev. Ustvarili so le eno od parodij na znamenite hollywoodske filme, kakršnih je bilo do zdaj narejenih že veliko.

Hollywood se zamisli ...
Ob takšnih podvigih amaterskih filmarjev začno tudi vodilni možje filmskih studiev in televizijskih hiš bolj resno razmišljati o novih poteh distribucije svojih produkcij. Izvršni direktor družbe NBC Universal Bob Wright je tako nedavno napovedal, da v Hollywoodu resno razmišljajo, da bi že naslednje leto zagnali sistem za distribucijo filmov prek svetovnega spleta. Tehnični vidik projekta sicer ni zahteven, vendar pa morajo v Hollywoodu najprej temeljito preučiti možnosti vdora v sistem in kraje filmov, ugotoviti pa je tudi potrebno, ali bi projekt botroval še nadaljnjemu upadanju števila obiskovalcev kinodvoran.