Milijoni Indijcev bodo prek filma Nayak spoznali čare Blejskega jezera. Foto: Mankica Kranjec, RTA
Milijoni Indijcev bodo prek filma Nayak spoznali čare Blejskega jezera. Foto: Mankica Kranjec, RTA
Glavni igralec Ram Čaran z 'line producentko' Katarino Karlovšek, župan Bleda Janez Fajfar ter osebni menedžer igralca Prinot (od desne proti levi) med snemanjem na Blejskem gradu. Foto: Mankica Kranjec, RTA
Filmska ekipa na obisku v Ljubljani. Foto: Mankica Kranjec, RTA

Prvo bollywoodsko snemanje v Sloveniji je potekalo konec avgusta in septembra lani, trajalo je le sedem dni, kar v filmu pomeni ena pesem v dolžini šestih minut.

S prodorom Slovenije v indijsko filmsko produkcijo se naši državi odpirajo številne poslovne priložnosti na področju turizma in prihoda številnih filmskih ekip v Slovenijo, so prepričani na agenciji RTA, ki je prevzela vlogo "line producenta" v Sloveniji pri filmu Nayak.

Vodja projekta je bila Katarina Karlovšek, ki ji je uspelo prepričati »location guruja«, ki po svetu išče najlepše kraje za snemanje filmov, da ima Slovenija veliko ponuditi.

Omenjeni "preboj" bi utegnil prinesti tudi gospodarske koristi, predvsem na področju turizma, saj je Indija svetovna velesila, Indijci pa narod, ki že in bodo še bolj množično potovali po svetu. Indijci med turističnimi delavci veljajo za dobre goste, želijo si luksuznih namestitev in zelo radi nakupujejo.

Indijci radi obiščejo kraje, ki jih spoznajo v filmih, ravno zato je Švica že vrsto let zelo priljubljena destinacija za Indijce. Po besedah predstavnikov Adrie Airways v Zürichu Indijci v Švici iščejo to prav to, kar jim lahko ponudi tudi Slovenija; sneg, gore in gorska jezera.

Kot zanimivost, film Nayak je Indijcem priporočil sam minister za turizem Indije Čirandživi (tudi sam superzvezdnik Bollywooda), saj je njegov sin Ram Čaran v filmu odigral glavno vlogo. Ob njem se predstavlja še lepa Kajal Agarval. Film so ob Sloveniji snemali še v Kalkuti, Dubaju in na Islandiji.

Po prvih podatkih si bo film ogledalo kar 10 milijonov Indijcev, Bollywood pa je vse bolj priljubljen na vseh celinah sveta, njegova priljubljenost pa še raste.

Konec avgusta je v Slovenijo pripotovala 45-članska filmska ekipa. V enem tednu so snemali v Ljubljani, na Bledu, v Piranu in Postojnski jami. Po vrnitvi indijske filmske ekipe domov je časopis The Times of India, ki dnevno izhaja v petih milijonih naklade, poročal o tem, kako "čudovita in varna" je Slovenija. Prispevek v celoti (v angleškem jeziku) preberite tukaj.

Oglejte si napovednik za film, v katerem boste prepoznali več slovenskih prizorišč.