Film Oktober je nastal ob deseti obletnici oktobrske revolucije in dogodke poustvarja karseda zvesto. Foto: PrintScrn YouTube
Film Oktober je nastal ob deseti obletnici oktobrske revolucije in dogodke poustvarja karseda zvesto. Foto: PrintScrn YouTube

Ta filmska mojstrovina je bila po moskovski premieri leta 1928 cenzurirana in prepovedana v kinematografih. Na Berlinalu jo bodo prikazali v sklopu retrospektive, posvečene "rdeči tovarni sanj".

Veliko odkritje projekcije bo izvirna glasba Edmunda Meisla v izvedbi simfoničnega orkestra berlinskega radia pod taktirko Franka Strobla, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Rezultat je izjemno inovativna filmska glasba, ki s svojo hrupno zvočnostjo in ritmiziranjem deluje kot znanilec punka ali tehnoglasbe in je bila v svojem času zelo sporna," so zapisali na Berlinalu.

Nemi film Oktober: Deset dni, ki so pretresli svet - podnaslov izhaja iz naslova knjige Johna Reeda o oktobrski revoluciji - prikazuje zgodovinske dogodke od februarske do oktobrske revolucije leta 1917 v Rusiji.

Restavrirana različica filma, ki bo prikazana na Berlinalu, temelji na verziji iz Filmskega muzeja v Münchnu, ki so jo dopolnili z gradivom iz Amsterdama in Zveznega filmskega arhiva v Berlinu.

V priloženem videoposnetku si lahko v malce slabši kakovosti ogledate film v celoti.