Zaljubljenca na platnu in v zasebnem življenju Elizabeth Taylor in Richard Burton v Kleopatri, prvi v seriji skupnih filmov. Foto:
Zaljubljenca na platnu in v zasebnem življenju Elizabeth Taylor in Richard Burton v Kleopatri, prvi v seriji skupnih filmov. Foto:
Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor v filmu Velikan, kjer je leta 1956 med drugim nastopila z Rockom Hudsonom in Jamesom Deanom. Pred šestimi leti je bil film izbran za zapis in hranitev v Filmskem registru Kongresne knjižnice.
Umrla je igralka Elizabeth Taylor

V svoji karieri je v Londonu rojena igralka ameriškega rodu nanizala več kot 50 vlog, za dve je prejela dva oskarja, ob tem pa bila za prestižni kipec nominirana še trikrat. Čeprav se je pogosto več govorilo o njenem zasebnem življenju kot filmski karieri, pa je zadnja nedvomno vredna dodatne pozornosti.


Preglejmo nekaj njenih najbolj nepozabnih filmov; v kar dvanajstih je nastopila s svojim dvakratnim možem Richardom Burtonom, ob njem pa tudi z drugimi velikimi imeni Hollywooda, kakor sta bila, denimo, Paul Newman in James Dean.
Oskarja je prejela za vlogi v filmih Butterfield 8 (1960) in Kdo se boji Virginie Woolf? (1966), v letih vrhunca svoje kariere pa je bila nominirana še za Mačko na vroči pločevinasti strehi, Suddenly, Last Summer in Raintree County.
Ducat filmov z dvakratnim možem
Med njenimi prvimi vlogami je deklica Priscilla, ki je leta 1943 osvojila srca gledalcev v Lassie se vrača, omeniti je treba film, v katerem je dve desetletji pozneje prvič nastopila z Richardom Burtonom Kleopatra in Velikan, kjer smo lepotico lahko gledali ob Rocku Hudsonu in Jamesu Deanu.
Igralki, ki je veliko pozornosti namenjala tudi dobrodelnosti, je marsikdo zavidal, da ima vse. Nekoč je na takšne očitke odgovorila – vsega tega nimam od včeraj. Da je nanizala tako obsežen filmski opus, pa se moramo zahvaliti tudi temu, da je le v sedmi umetnosti našla tisto pravo pomiritev. "Vse me spravlja ob živce, razen snemanje filmov," je nekoč dejala.


Umrla je igralka Elizabeth Taylor