Vinci Vogue Anžlovar (1963). Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Vinci Vogue Anžlovar (1963). Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Predvidenih je 15 snemalnih dni med 6. majem in 18. junijem, snemali bodo na javnih površinah po piranskih ulicah in trgih, med drugim na Prvomajskem in Tartinijevem trgu, na Punti in v piranskem pristanišču. Dva dni bodo snemali tudi v Portorožu, in sicer v mestnem središču in na cesti Obala.

 Roman Kukovič: Tartinijev ključ (2020). Foto: emka.si
Roman Kukovič: Tartinijev ključ (2020). Foto: emka.si

Če bi Mark Twain poznal Piran ...
Knjižna podlaga Romana Kukoviča (1956) je mozaik lepot starega mesta, radoživih dogodkov ter zapletov, razpletov in preobratov, v katerih se na izvirne načine srečujeta tako dobro in zlo kot tudi danes vse bolj prezrta socialna neenakost, ki jo zaznamo že med glavnimi junaki. Ti se skozi prizmo ugank, rebusov, anagramov in drugih miselnih nalog poslavljajo od poletja ter prebijajo do končne rešitve.

"Če bi slavni Mark Twain poznal Slovenijo in z njo Piran, bi se poleg tega, da je napisal Toma Sawyerja, nemara odločil še za podobno zgodbo, kot nam jo je v Tartinijevem ključu nanizal avtor Roman Kukovič. A roman Tartinijev ključ ni le neke vrste mladinska kriminalka, po kateri lahko mirne duše sežejo tudi odrasli," so o romanu zapisali pri Mladinski knjigi.

Po babici je tudi dedek krenil na jug
Vinci Vogue Anžlovar
je najbolj znan kot scenarist in režiser prvega v samostojni Sloveniji posnetega celovečernega filma Babica gre na jug (1992). Ob koncu lanskega leta se je na filmska platna vrnil s celovečercem Dedek gre na jug. Anžlovar je podpisal številne dokumentarne filme, sodeloval pa je tudi pri ustvarjanju humoristične serije Naša mala klinika.

Občina Piran je snemanje filma Tartinijev ključ podprla z namenom širše promocije kraja in Giuseppeja Tartinija (1692–1770) kot najprepoznavnejšega Pirančana.