Nicole Kidman in Colin Farrell na canskem filmskem festuvalu leta 2017. Foto: Reuters
Nicole Kidman in Colin Farrell na canskem filmskem festuvalu leta 2017. Foto: Reuters

Festival, naslovljen Mi smo eno: globalni filmski festival, organizira newyorška Tribeca Enterprises, gosti pa ga YouTube. Robert Kyncl, direktor YouTuba, je v izjavi zatrdil, kako ponosni so, "da bodo lahko dom za to fantastično vsebino, ki bo brezplačno na voljo oboževalcem po vsem svetu."

Spletni festival naj bi potekal od 29. maja do 7. junija 2020, na voljo pa bo na spletnem mestu youtube.com/weareone.

Ogleda ne bodo zmotili oglasi, na programu pa bodo igrani in dokumentarni filmi, kratkometražci, komedije in tudi okrogle mize, so napovedali organizatorji.

Vsak od sodelujočih filmskih festivalov bo kuriral lasten program. Spletnemu dogajanju se bodo pridružili mednarodni festival animiranega filma v Annecyju, filmski festival Tribeca, londonski BFI filmski festival, Sundance ter festivali iz Sydneya, Tokia, Toronta, Locarna, Guadalajare, Benetk, Marakeša, San Sebastiana, New Yorka, Macaua, Jeruzalema, Berlina, Mumbaja, Cannesa, Sarajeva in Karlovih Varov.

Filmski festival Tribeca poteka v New Yorku, njegov soustanovitelj pa je Robert De Niro. Foto: EPA
Filmski festival Tribeca poteka v New Yorku, njegov soustanovitelj pa je Robert De Niro. Foto: EPA

"Mi smo eno: Global Film Festival povezuje kustose, umetnike in pripovedovalce, da zabavajo in zagotavljajo uteho občinstvom po vsem svetu," je po poročanju Varietyja povedala Jane Rosenthal, vodja Tribeca Enterprises in festivala Tribeca. "Ob sodelovanju z našimi izjemnimi festivalskimi partnerji in YouTubom upamo, da bomo vsi okusili tisto, kar naredi vsak festival tako edinstven, in cenili umetnost ter moč filma."

Gledalce bodo prosili za donacijo ob krizi covida-19 –YouTube in Tribeca pravita, da bodo nakazila koristila Svetovni zdravstveni organizaciji in lokalnim organizacijam po vsem svetu.

Posebna 10-dnevna pretočna kinoprireditev na YouTubu ni mišljena kot nadomestilo za samostojne festivale. Med korovirusnim kaosom se organizatorji nadejajo, da jim uspe rešiti čim več festivalskega dogajanja v letu 2020, piše Variety. Organizatorji filmskega festivala v Benetkah so denimo povedali, da načrtujejo izvedbo neke "individualne prireditve", predvidene za september. Pri TIFF-u, ki se tradicionalno odvija septembra, pa se pripravljajo na izvedbo hibridnega fizično-digitalnega programa, če ne bo šlo drugače.

Direktor canskega festivala Thierry Fremaux. Foto: Reuters
Direktor canskega festivala Thierry Fremaux. Foto: Reuters

Direktor canskega festivala Thierry Frémaux je v začetku aprila za Variety povedal, da izvedba festivala kot virtualnega dogodka "ne bo delovala."

Sta se pa predsednik filmskega festivala v Cannesu Pierre Lescure in Frémaux v ponedeljek odzvala na sodelovanje z YouTubom: "Ponosni smo, da se s partnerskimi festivali oziramo na resnično izjemne filme in nadarjenost, tako da lahko občinstvo doživi tako nianse zgodb s celega sveta kot tudi umetniške značaje vsakega posameznega festivala."