Julia Louis-Dreyfus: njen filmski ognjeni krst je bil konec osemdesetih Hannah in njeni sestri režiserja Woodyja Allena. Foto: AP
Julia Louis-Dreyfus: njen filmski ognjeni krst je bil konec osemdesetih Hannah in njeni sestri režiserja Woodyja Allena. Foto: AP

Švedska "družinska srhljivka" Višja sila (Force Majeure) vzame grožnjo naravne katastrofe - snežni plaz, ki se v resnici nikoli ni zgodil -, a jo spretno spreobrne v psihološko dramo o katastrofi druge vrste. Bolj osebno. Film se poigrava z vprašanji vlog spolov in z erozijo v zakonskih odnosih, ki so počasi zašli v rutino, pa si tega nihče ne želi zares priznati. Vsak starš je zase verjetno prepričan, da bi ob katastrofi najprej zaščitil svoje otroke - pa bi jih res? Kaj pa nagonska težnja po preživetju?

Hollywood Reporter zdaj poroča, da se za glavno žensko vlogo v adaptaciji filma, ki je premiero doživel lani v Cannesu, dogovarja Julia Louis-Dreyfus.

Film Rubena Östlunda je v svoji izvirni obliki pobral cel kup nagrad, čeprav se mu je nominacija za tujejezičnega oskarja v nasprotju z napovedmi izmuznila. Ekipa je iz Cannesa odnesla nagrado žirije v sekciji Un Certain Regard, pa tudi celo četico švedskih filmskih nagrad guldbagge.

Louis-Dreyfusova naj bi se ekipi pridružila tudi kot producentka, kakih drugih znanih imen pa v tem kontekstu še ne omenjajo. Pravice za adaptacijo filma je odkupil studio Fox Searchlight.

Če jo bomo res videli v vlogi frustrirane žene strahopetca - v švedskem filmu jo je igrala Lisa Loven Kongsli -, bo to ena redkih filmskih vlog za televizijsko zvezdnico. Z Woodyjem Allenom je sodelovala pri komediji Deconstructing Harry, svoj glas je posodila za animacijo A Bug's Lif, videli pa smo jo tudi v zadnjem filmu Jamesa Gandolfinija, Enough Said. Še vedno pa seveda na malih ekranih blesti v politični komediji Veep.