Mednarodno žirijo je najbolj prepričal Skriti adut režiserja Dagurja Karija. Foto: Liffe
Mednarodno žirijo je najbolj prepričal Skriti adut režiserja Dagurja Karija. Foto: Liffe
Glavni junak filma Odgrobadogroba je Gregor Bakovič, ki je upodobil pogrebnega govorca. Foto: TFF
Jan Cvitkovič, Sonja Savič in Mojca Fatur
Jan Cvitkovič je letos že slavil tudi v San Sebastianu. Foto: EPA
Ljubljana je ljubljena
Klopčičev film Ljubljana je ljubljena je doživel na Liffu svetovno premiero. Foto: Liffe

Posebno omembo pa je mednarodna žirija prisodila tudi slovensko-hrvaški koprodukciji Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča. Žirijo so sestavljali Metod Pevec iz Slovenije, Fernanda Silva iz Portugalske in Slavko Štimac iz Srbije in Črne gore, svoj izbor pa so pojasnili z besedami, da Skriti adut (produkcija Nimbus film) že s prvimi slikami napove svojo ustvarjalno izvirnost.

"Samonikla narativna forma pri priči pritegne gledalčevo pozornost in napove velika pričakovanja. Na prvi pogled skromno, vendar domišljeno zgodbo avtor Skritega aduta pripoveduje brez trendovskih filmskih špekulacij, predvsem pa s pravo mero lucidnega humorja. Lahkoten tek filma in odgovoren odnos do obravnavane teme govorita o zrelem in umirjenem avtorju," je v svojem pojasnilu še zapisala žirija.

Kaj ponuja zmagovalec?
Dobitnik vodomca Dagur Kari ni poskrbel le za režijo filma, ampak se je skupaj z Runejem Schjottom podpisal tudi pod scenarij. Skriti adut pripoveduje zgodbo o razigranem in šarmantnem grafičnem umetniku Danielu, ki se preživlja z naročenimi ljubezenskimi izjavami. S temi krasi zidove koebnhavnskih stavb. V Danielovo življenje, ki se zaradi vsakdanjih težav ne obremenjuje, stopi nekega dne dekle Franc, v katero se glavni junak tudi zaljubi. Nenadoma se njegov uživaški vsakdan konča in spopasti se mora z realnim življenjem.

V filmu med drugim nastopajo Jakob Cedergren (Daniel), Tilly Scott Pedersen (Franc), Nicolas Bro (Roger), Mikael Bertelsen, Michelle Bjrrn-Andersen in Thomas L. Corneliussen.

Od lahkotnega k zahtevnemu
Posebno omembo drugega celovečernega filma Jana Cvitkoviča so žiranti pojasnili z besedami, da lahkoten komedijski uvod filma Odgrobadogroba zvabi gledalca v bistveno zahtevnejše nadaljevanje, v katerem vsakdanjik glavnih junakov razkrije stare in razbolele plasti njihovih življenj, v katere so usodno ujeti. "Film s pogumno avtorsko držo razkriva arhetipske globine njihovih odnosov, veliko pa so k prepričljivosti tega filma dodali tudi odlični igralci in sugestivna kamera," je še zapisala žirija.

Uspeh za uspehom
Cvitkovičev film, ki je poskrbel za samo odprtje letošnjega festivala, se lahko doslej pohvali s šestimi nagradami. Pred nedavnim je prejel glavno nagrado žirije za najboljši celovečerec, nagrajen pa je bil tudi v San Sebastianu, kjer so ga nagradili za najboljši prvi ali drugi film, v nemškem Cottbusu, kjer je bil razglašen za najboljši film na festivalu in prejel tudi nagrado ekumenske žirije, in v Varšavi, od koder je domov prinesel nagrado za najboljši film festivala po mnenju filmskih profesionalcev.

Ponudba letošnje slovesnosti
Sklepne slovesnosti sta se udeležila tudi ljubljanska županja Danica Simčič in minister za kulturo Vasko Simoniti. Na njej so predstavili Klopčičev film Ljubljana je ljubljena, za glasbeno spremljavo dogodka, ki ga je vodil Jure Longyka, pa so poskrbeli Big band RTV Slovenija, pevka Ana Dežman in pianist Silvester Štingl. Med govorniki na sklepni slovesnosti festivala je bii tudi slovenski gledališki in filmski veteran Polde Bibič.

Podelitvi nagrad je sledila predstavitev filma Ljubljana je ljubljena, ki je na festivalu doživel tudi svetovno premiero. Podelili pa so tudi Kodakova priznanja, ki so šla v roke režiserju filma Matjažu Klopčiču, direktorju fotografije Tomislavu Pinterju in producentu Franciju Zajcu.