Murphy Brown je premiero doživela leta 1988 in na sporedu ostala deset sezon. Pri CBS-u so menda za naslovno vlogo najprej hoteli dvajsetletno Heather Locklear, a se je Diane English borila za Bergnovo - in danes si je v tej vlogi res nemogoče predstavljati kogar koli drugega. Foto: IMDb
Murphy Brown je premiero doživela leta 1988 in na sporedu ostala deset sezon. Pri CBS-u so menda za naslovno vlogo najprej hoteli dvajsetletno Heather Locklear, a se je Diane English borila za Bergnovo - in danes si je v tej vlogi res nemogoče predstavljati kogar koli drugega. Foto: IMDb
Murphy Brown
Murphy Brown se bo torej pridružila trendu oživljanja že zdavnaj upokojenih nadaljevank iz devetdesetih: na malih zaslonih lahko gledamo (ali pa bomo v kratkem lahko gledali) Dosjeje X, Willa in Grace ter Roseanne. Foto: IMDb
Candice Bergen
Candice Bergen leta 1995, z enim izmed petih emmyjev, ki jih je v življenju dobila za lik Murphy Brown. V svojem govoru se je zahvalila Danu Quaylu. Foto: Reuters

Humoristična nanizanka, v kateri je Candice Bergen igrala televizijsko voditeljico in raziskovalno novinarko pri veliki televizijski mreži, je bila na sporedu dolgih deset let: med letoma 1988 in 1998 so posneli 247 epizod (in osvojili 18 nagrad emmy). Avtorica originalne serije Diane English sodeluje tudi pri novi adaptaciji; z Bergnovo sta pod projekt podpisani kot izvršni producentki. Pri CBS-u so "za pokušino" naročili 13 novih epizod.

Nadaljevanka se je v devetdesetih nenamerno znašla celo v žarišču kulturne vojne: podpredsednik Dan Quayle je v nekem govoru leta 1992 javno napadel serijo, krivdo za danes zgodovinske izgrede v Los Angelesu pa pripisal "sesutju družinske celice, osebne odgovornosti in družbenega reda". Murphy Brown je bila del težave, tako Quayle, ker naj bi "promovirala" mame samohranilke.

Polemika vseameriških razsežnosti: fiktivna junakinja v sporu s podpredsednikom
Naj spomnimo: četrta sezona nadaljevanke se je vrtela okrog protagonistkine nenačrtovane nosečnosti. Po dolgotrajnem oklevanju se je odločila, da bo otroka obdržala, z njegovim očetom pa se ne bo poročila. Večer pred Quaylovim govorom je mreža CBS predvajala finale sezone, v katerem je Murphy rodila. Ameriškega podpredsednika je to očitno vrglo iz tira: "Res pa ne pomaga, da je v najbolj gledanem terminu na televiziji Murphy Brown - ženska, ki naj bi domnevno poosebljala inteligentno, dobro plačano, poklicno sodobno žensko, a se posmehuje vlogi očetov s tem, da ima otroka sama, to pa opiše kot 'izbiro življenjskega sloga'." (V istem govoru je Quayle približno enako količino časa posvetil sojenju Rodneyju Kingu, ki pa je dejansko bilo povod za izgrede.)

Avtorica serije Diane English se je na ta govor naslednji dan v medijih odzvala z naslednjimi besedami: "Če podpredsednik misli, da je sramota za neporočeno žensko, da rodi otroka, in če verjame, da ženska ne more primerno vzgajati otroka brez očetove pomoči, potem naj raje poskrbi, da bo splav ostal varna in zakonita izbira."

Pri CBS-u so zaslutili, da morajo kovati železo, dokler je vroče: začetek naslednje sezone je bila enourna epizoda, ki je Quaylov govor prestavila v svet Murphy Brown; novinarka mu je tako lahko odgovorila "v etru". (Njen govor lahko slišite tukaj.) Epizodo si je ogledalo 70 milijonov ljudi, kar je slabih dvajset milijonov več kot sklepno epizodo Prijateljev.

Vrnitev Murphy Brown na televizijo bo zaznamoval "svet kabelskih televizij, družbenih omrežij, lažnih novic in čisto drugačnega političnega ter kulturnega ozračja", so odgovorni zapisali v prvi napovednik.