Film S tiste strani je psihološka drama; Ogresta jo je predstavil tudi na letošnjem berlinalu. Foto: Puljski filmski festival
Film S tiste strani je psihološka drama; Ogresta jo je predstavil tudi na letošnjem berlinalu. Foto: Puljski filmski festival
Pulj
Festival je ponudil tudi pregled najboljših filmov zadnjih 25 let samostojnega hrvaškega filma. Foto: Puljski filmski festival
Lazar
Občinstvu je bil najbolj pri srcu makedonski film Lazar. Naslovni junak se preživlja kot "vaba", ki zamoti policiste na meji in tako pomaga tihotapiti nezakonite pribežnike v EU. Foto: Puljski filmski festival

Žirija je Ogrestov film izbrala zaradi "dobrega prikaza negotovega vzdušja in stopnjujočega razvoja čustvene in dramske napetosti, ki pripelje do globalne metafore", so sporočili organizatorji festivala, ki je potekal od 9. julija.

Celovečerec Z druge strani pripoveduje zgodbo medicinske sestre srednjih let, ki se je v Zagreb preselila pred 20 leti, predvsem zato, da bi identiteto svojih otrok zaščitila pred "zapuščino" njihovega očeta; Žarko je bil namreč v Haagu obsojen in zaprt zaradi vojnih zločinov v BiH-u. Vesnin vsakdan zamaje vrnitev moža, ki ga že 20 let ni videla. Gre za ljubezensko zgodbo, politična plat je v ozadju, je o svojem filmu povedal Ogresta.


Nagrajene praktično vse komponente filma

Ogresta je s scenaristom Matom Matišićem prejel tudi zlato areno za scenarij, zagrebška igralka Ksenija Marinković je nagrajena z zlato areno za najboljšo glavno žensko vlogo, njen beograjski kolega Lazar Ristovski pa za najboljšo glavno moško vlogo. Zlati areni so dobili tudi montažer Tomislav Pavlic in mojstra zvoka Martin Semenčić in Ivan Zelić.

Ogrestov film je navdušil tudi hrvaško društvo filmskih kritikov, ki mu je podelilo nagrado oktavijan.

Hrvaška režiserka Snježana Tribuson je za svoj film Vse najboljše dobila zlate arene za scenografijo, kostumografijo in vizualne učinke. Med drugimi je zlato areno za glasbo prejel Rundek Cargo Trio za glasbo v dokumentarcu Generacija 68 režiserja Nenada Puhovskega.

Film Žige Virca je bil občinstvu drugi najljubši
Občinstvo je najbolj navdušil celovečerec Lazar režiserja Svetozarja Ristovskega, ki je nagrajen z zlatimi vrati Pulja. Koprodukcija Houston, imamo problem! slovenskega režiserja Žige Virca je bila na lestvici ocen gledalcev druga. Vircu so podelili tudi posebno priznanje v festivalskem programu Sosedje in prijatelji.

Zlato areno za najboljši celovečerec v mednarodnem programu so podelili filmu Nezakonito režiserja Adriana Sitarua.

Ob odprtju festivala preteklo soboto so nagrado zlata arena za življenjsko delo podelili ugledni madžarski režiserki in scenaristki Marti Meszaros.

Za glavne nagrade je tekmovalo po 13 filmov v nacionalnem in mednarodnem programu.