Potopite se v čudoviti svet gora. Foto: Cankarjev dom
Potopite se v čudoviti svet gora. Foto: Cankarjev dom
Projekcije filmov bodo pospremila predavanja vrhunskih alpinistov. Foto: Cankarjev dom

Festival - njegov častni pokrovitelj je predsednik vlade Janez Janša - se je uradno začel s projekcijami filmov Hej čez bele poljane, Jean Marc Boivin: Ekstremne sanje, Poletni smuk z Lauberhorna in Aerialist. V preddverju Kosovelove in Linhartove dvorane Cankarjevega doma pa so odprli razstavo Vojaško gorništvo in smučanje.

Na festivalu bodo prikazali več kot 40 tujih in domačih filmov, med drugim so pripravili tudi predavanja vrhunskih alpinistov ter okroglo mizo in razstavo o vojaškem gorništvu in smučanju. Letošnji gostje so Andrej Grmovšek, Anglež Mick Fowler, Marjan Manfreda, Poljak Krzysztof Wielicki, Matej Kladnik, Tina Di Batista in Miha Valič. Filme bodo prikazali v treh tekmovalnih kategorijah: alpinizem, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura. Filme bo ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Michael Timney (Anglija), Matjaž Fistravec (Slovenija), Alessandro Anderloni (Italija), Janez Skok (Slovenija) in Robert Schauer (Avstrija).

Poseben izbor vojaških gorniških filmov
Poleg razstave o zgodovini vojaškega gorništva in smučanja, ki jo je pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske, bo spremljevalni del festivala ponudil poseben izbor vojaških gorniških filmov, obsegal pa bo še predavanji Boruta Peršolje o triglavskem ledeniku in Dušice Kunaver o slovenskih gorah v mitih in legendah ter nekaj razstav na temo gorništva, piše na spletni strani festivala.

Festival, organizira ga Društvo za gorsko kulturo, se bo končal v soboto z razglasitvijo najboljšega filma ter zmagovalcev v posamičnih kategorijah. Nagrajene filme bodo nato zavrteli še enkrat.