Začenja se 36. festival LGBT-filma. Foto: EPA
Začenja se 36. festival LGBT-filma. Foto: EPA

Najboljši film bo izbralo občinstvo z glasovanjem, ki ga nameravajo še enkrat prikazati v podaljšku festivala v kinoteki. Filmi bodo dostopni za ogled le v Sloveniji. Večina celovečercev bo na platformi Cinesquare na voljo od 24 do 48 ur, omejeni pa so na 150 ogledov. Tri filme, za katere niso dobili dovoljenja za spletno predvajanje, pa nameravajo prikazati v podaljšku festivala v Slovenski kinoteki, ko bo ta znova odprta. Kratki filmi bodo medtem dostopni ves čas trajanja festivala na spletni strani Vimeo.

Poleg lezbično in gejevsko obarvanih filmov bodo na sporedu tudi filmi, ki tematizirajo boj aktivistov za preživetje in obstoj. Med njimi bosta španski dokumentarec Tiha generacija, ki se med drugim dotika represije v času Francovega režima, prihoda demokracije in gibanja LGBT+ v Španiji, ter italijanski film Bridka leta o Mariu Mieliju, enem izmed ustanoviteljev italijanskega gibanja za osvoboditev homoseksualnosti na začetku 70. let.

Iz slovenske produkcije Kondom na glavo

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal Brane Mozetič iz društva Škuc, ki festival organizira, je v zadnjih letih vedno več filmov, ki se dotikajo transspolne in interspolne tematike. Takšni so letos italijanski film Moški mora biti močan, ki so ga v četrtek predvajali kot predfilm, otvoritveni avstralski film Neslišano, ki obenem tematizira še naglušnost, ter filipinski film Metamorfoza.

Kot je še povedal Mozetič, nagrade mednarodne žirije letos ne bodo podelili, zaradi premalo prijav tudi ne nagrade rožnati zmaj za slovenski film. Bodo pa gledalci na platformi Cinesquare lahko podajali ocene, po katerih bodo izbrali nagrajenca občinstva.

Iz slovenske produkcije pa bo na ogled kratki film Kondom na glavo, ki govori o HIV-preventivi in predstavi zgodbo s tem virusom okužene osebe.

V spremljevalnem delu bosta spletna kritiška delavnica in pogovor z nekaterimi režiserji letošnjih filmov, ki bo na sporedu zadnji dan festivala.