Homer Simpson:
Homer Simpson: "Nazdravimo alkoholu: vzroku in rešitvi vseh življenjskih problemov." Foto:
Oče Pujs je sicer dobronameren, a se mu vse rado sfiži.
Fred Kremenček živi v utvari, da je glavni šef družinske votline.

Raziskava, ki so se je lotili na spletni strani Netmums, je pokazala, da se kar 93 odstotkov staršev strinja s tem, da prikaz tipičnega očeta v medijih ne odseva njihove resnične stopnje vpletenosti in sodelovanja pri vzgoji. Skoraj polovica (46 odstotkov) od 2000 vprašanih se strinja tudi, da knjige, oglasi in serije, kakršna so Simpsonovi - v kateri je eden od protagonistov vedno na kavču "parkirani", topoumni Homer - otrokom dopovedujejo, da so očetje "neuporabni".

28 odstotkov anketirancev si upa trditi celo, da so tovrstne oddaje "zelo subtilna oblika diskriminacije" in da bi bil nedvomno ogenj v strehi, če bi bile šale, ki jih pokajo na račun očetov, uperjene proti ženskam oziroma etničnim ali verskim manjšinam. (Odgovori moških se v povprečju niso razlikovali od odgovorov žensk).

Študija še posebej izpostavi Očeta Pujsa (iz Pujse Pepe), debeluščka, ki ne zna razbrati zemljevida in ki skuša med obiskom veleblagovnice v voziček pretihotapiti čokolado; prav tako je bil na tapeti zabušantski Fred Kremenček, ki se na vse pretege izogiba delu, in seveda Homer Simpson, čigar seznam "grehov" je predolg, da bi se vanj spuščali.

Ne moreš si kaj, da ne bi maral Homerja
Mimogrede, še lani okrog mednarodnega dneva očetov (tretja nedelja v juniju) je anketa med Britanci dokazala, da je Homer Simpson njihov najljubši fiktivni oče. (Prav tako so ga izbrali za Najboljšega vzornika (!), Največjo zadrego in Najbolj duhovitega očeta.)

V imenu duhovitosti je vse dovoljeno?
"Družine še nikoli niso tako potrebovale dobrih očetov, kot jih zdaj," opozarja ustanoviteljica strani Netmums, Siobhan Freegard. "Zdi se perverzno, da moškim po eni strani dopovedujemo, naj se zberejo in prevzamejo svoj del odgovornosti, po drugi pa jih črnimo v medijih. Nekateri seveda trdijo, da je vse skupaj "samo šala" - ampak v tem, da mlade fante prikrajšamo za dobre vzornike, ni nič smešnega."

Akademske študije dokazujejo, da so otroci z "angažiranimi" očeti uspešnejši v šoli, so boljšega duševnega zdravja in da je statistično manjša verjetnost, da se bodo zapletli v kriminal, opozarjajo Netmums.