V Kuvajtu so prepovedali tudi prikazovanje grozljivke Talk to me, ki je v bližnjevzhodne kinematografe prišla pretekli mesec. Foto: Warner Bros.
V Kuvajtu so prepovedali tudi prikazovanje grozljivke Talk to me, ki je v bližnjevzhodne kinematografe prišla pretekli mesec. Foto: Warner Bros.

V manj kot dnevu pred pred premiero so v dveh arabskih državah prepovedali svetovno uspešnico Barbie. Razlogi so bili domala predvidljivi. Po prepričanju kuvajtskega odbora za cenzuro kinematografije film "širi ideje in prepričanja, ki so tuji kuvajtski družbi in javnemu redu". Film studia Warner Bros., ki je na svetovni ravni v blagajno doslej prinesel že več kot milijardo dolarjev, v arabskem svetu dviga precej prahu in postavlja vprašanje njegove nadaljnje distribucije v tej regiji.

Sorodna novica V Pakistanu zaradi "sporne vsebine" prepovedali Barbie

Ponekod prepovedan, ponekod ne
Odzivi državnih uradnikov so sicer različni. Film naj bi bil na ogled v kinematografih dveh tradicionalno konservativnih držav, Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih. A že majhna malenkost lahko vpliva na prepoved, kot se je to zgodilo junija v Združenih arabskih emiratih v primeru filma Spider-Man: Novi svet. Film je bil nenadoma prepovedan zaradi mimobežnega letaka s transspolno podobo.

Filmu očitajo, da ni v skladu z vrednotami tamkajšnje družbe
V primeru Barbie filmu ni mogoče očitati prikazovanja kakršnih koli seksualnih prizorov, predstavnikov LGBTQ+-skupnosti ali homoseksualnih vsebin. V Kuvajtu in Libanonu, kjer so občutljivi za kakršne koli namige na prikazovanje netradicionalne ljubezni, sta prepovedi nastali na podlagi splošnega vtisa o enakosti spolov, vključujoče družbe in razkošne pisanosti barv. V Kuvajtu velja stroga prepoved za filme, ki naj bi vsebovali "tuje koncepte, sporočila ali nesprejemljivo vedenje".

Sorodna novica Barbie

Prepovedi se znajo nadaljevati
Film so prepovedali tudi v Vietnamu in Alžiriji. V drugih arabskih državah, kot je Egipt, so začetek predvajanja filma z Margot Robbie in Ryanom Goslingom v glavni vlogi preložili na konec avgusta.