Zaradi operacije čira je moral režiser Peter Jackson v bolnišnico. Zdravniki ne pričakujejo večjih zapletov, zato naj bi se snemanje filma Hobit le za krajši čas prestavilo. Foto: EPA
Zaradi operacije čira je moral režiser Peter Jackson v bolnišnico. Zdravniki ne pričakujejo večjih zapletov, zato naj bi se snemanje filma Hobit le za krajši čas prestavilo. Foto: EPA
Martin Freeman
Filma o Hobitu naj bi izšla decembra 2012 in decembra 2013. Britanski igralec Martin Freeman (na fotografiji) bo odigral naslovno vlogo hobita Bilba, iz trilogije Gospodar prstanov pa se vračata Ian McKellen kot čarovnik Gandalf in Andy Serkis kot Golum.

Zaradi režiserjevih zdravstvenih težav bo prestavljen tudi začetek snemanja dveh delov filma Hobit po knjigi pisatelja JRR Tolkiena. Peter Jackson, režiser trilogije Gospodar prstanov, je po poročanju Guardiana pred dnevi začutil bolečine v trebuhu. Zdravniki so ugotovili, da gre za čir, in ga napotili na operacijo v bolnišnici v Wellingtonu. Tako bo moralo tudi snemanje filma Hobit, predzgodbe Gospodarja prstanov, počakati, da si Jackson popolnoma opomore od operacije.

Jacksonova predstavnica za stike z javnostmi Melissa Booth je sporočila, da ne pričakuje večjih zapletov: "Peter trenutno počiva, njegovi zdravniki pa pričakujejo, da bo popolnoma okreval. Operacija ne bo vplivala na njegovo režisersko delo pri filmu Hobit, nastala bo le manjša zamuda pri začetku snemanja."

Film, ki bi ga morali začeti snemati sredi februarja, se že od samega začetka spopada s finančnimi in organizacijskimi težavami. Najprej naj bi oba filma o hobitu režiral Guillermo Del Toro, ki pa je od tega odstopil zaradi finančnih težav studia MGM, ki je povzročilo odlaganje datuma začetka snemanja. Režisersko taktirko je zato prevzel 49-letni Peter Jackson, ki pa se je moral takoj spoprijeti z zahtevami igralskega sindikata glede plačila in pogojev dela. Neprijetni položaj je pomagala razrešiti novozelandska vlada s finančnimi koncesijami.