Nesreča se je zgodila med snemanjem filma, v katerem je Theodoros Angelopulos obravnaval trenutno gospodarsko krizo v državi. Foto: EPA
Nesreča se je zgodila med snemanjem filma, v katerem je Theodoros Angelopulos obravnaval trenutno gospodarsko krizo v državi. Foto: EPA
Večnost in dan
V filmu Večnost in dan pripoveduje zgodbo o umirajočem pesniku (igra ga Bruno Ganz), ki si je zadal, da konča nedokončano pesem iz 19. stoletja.

Filmar, ki so mu v Cannesu leta 1998 podelili zlato palmo za film Večnost in dan, je umrl v bolnišnici zaradi poškodb glave. Te je dobil, ko je vanj med prečkanjem ceste v bližini Pireja trčil motor. Režiserja so takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so po navedbah policista, ki ni želel biti imenovan, ugotovili več poškodb glave in notranje krvavitve. Motorno vozilo je pripadalo policistu, ki med povzročitvijo nesreče ni bil v službi.
Nekoč o državljanski vojni, danes o gospodarski krizi
Med pomembnejšimi filmi Angelopulosa, ki se je v zadnjih letih ukvarjal s Trilogijo o usodah Grkov, ki so jih v 20. stoletju življenjske poti popeljale v tujino, sta tudi Ulysses's Gaze z Harveyjem Keitlom v glavni vlogi in The Travelling Players, kritiško hvaljena in večkrat nagrajena naslova. V svojih prvih filmih se je režiser dotikal zlasti okupacije Grčije med drugo svetovno vojno in državljanske vojne na domačih tleh. Znan po svojem počasnem, v atmosfero sanj odetem pripovedovanju, je v karieri, ki se je raztezala preko štirih desetletij, posnel tudi filma The Weeping Meadow (2004) in Beekeeper (1986).

Angelopoulos se je v filmih ukvarjal s temami, kot so izselitev in vrnitev, odtujitev in hrepenenje po miru, zlasti pa neskončno potovanje proti domu, v katerem je našel stik s staro zgodbo o Odisejevem potovanju. Na začetku meseca je začel snemati nov film The other sea o tem, kako trenutna gospodarska kriza vpliva na življenja Grkov.