Oba glavna igralca, Damien Lewis in Claire Danes, sta septembra dobila emmyja za svoji vlogi, že na začetku leta pa zlata globusa. Foto: EPA
Oba glavna igralca, Damien Lewis in Claire Danes, sta septembra dobila emmyja za svoji vlogi, že na začetku leta pa zlata globusa. Foto: EPA

Epizoda z naslovom Beirut Is Back, druga iz nove sezone omenjene nadaljevanke, ki je pred kratkim slavila na Emmyjih, prikazuje srečanje teroristov na ulici Hamra, kjer naj bi bila utrdba Hezbolaha. V resnici pa so bili prizori posneti v Izraelu.

Libanonski minister za turizem Fadi Abud pravi, da ne gre za pravo podobo Bejruta, saj je ulica Hamra pravzaprav priljubljena soseska s trgovinami in kavarnami, ne pa "teroristično leglo". Prepričan je, da bi lahko negativna podoba mesta slabo vplivala na libanonski turizem, kar se mu ne zdi pošteno.

"Pisali bomo filmskim ustvarjalcem in producentom in zahtevali opravičilo, načrtujemo pa tudi tožbo proti režiserju in producentu," je še dodal za bejrutski Executive Magazine.

"Dvojna žalitev"
Abudu se zdi dejstvo, da so epizodo posneli v Izraelu in ne v Bejrutu, še posebej žaljivo, saj je zgodovina odnosov med državama zelo zapletena. Zgodbo so pograbili tudi pri največji libanonski televiziji LBC, kjer so ugotavljali, da je odnos filmskih ustvarjalcev podcenjujoč do Arabcev, snemanje v Izraelu pa naj bi bilo "dvojna žalitev".

So pa pri BBC-ju pripomnili, da bi bilo snemanje v Bejrutu precej težavno, saj je eden izmed ustvarjalcev Domovine, Gideon Raff, Izraelec, kar pomeni, da mu je vstop v mesto prepovedan ...

Domovino predvajajo v več kot 20 državah. Gre za zgodbo o nekdanjem vojnem ujetniku in agentki Cie, ki je prepričana, da vojak zdaj sodeluje s sovražniki in je zato grožnja domovini - ZDA.

Iz produkcijske hiše Twentieth Century Fox, pod okriljem katere nastaja serija, se na obtožbe še niso odzvali.