1. Umri pokončno (1988): Ne, to ni John McCain, ampak John McClane. Kultna akcija, v kateri Bruce Willis z enim zamahom prekaša pet desetletij vesternov, ima vse nujno potrebne ameriške elemente: težavnega junaka, sladkarije goltajočega policista, evropskega terorističnega zlobneža ... Foto:
1. Umri pokončno (1988): Ne, to ni John McCain, ampak John McClane. Kultna akcija, v kateri Bruce Willis z enim zamahom prekaša pet desetletij vesternov, ima vse nujno potrebne ameriške elemente: težavnega junaka, sladkarije goltajočega policista, evropskega terorističnega zlobneža ... Foto:

Da, iz države, ki je svetu dala bejzbol, Britney, hitro hrano, kokakolo, Georgea W. Busha in še marsikaj (zoprnega), prihaja tudi nepregledno bogastvo filmov, ki jih z užitkom gleda cel svet. In tudi zaradi filmov smo vsi "okuženi" s sestavinami ameriške popularne kulture.

Kateri film pa je po vašem mnenju najbolj ameriški? Debatirajte na Mojem spletu.
Pri E! Online so sestavili lestvico devetih najbolj ameriških filmov vseh časov, desetega pa bodo izbrali njihovi bralci na omenjeni praznik, dan neodvisnosti. S pravico do izbire se, tako zelo po ameriško, pri opravljivem spletnem portalu sklicujejo na tako opevani 1. amandma v ameriški ustavi: na tistega o svobodi govora in izražanja, ki pa je v zadnjih letih - vse v imenu boja proti terorizmu! - menda vse bolj omejena.

A. K.

2. Boter 2 (1974): Kot da mu ni bilo dovolj, da je s prvim delom ustvaril verjetno najboljšo ameriško krimnalno dramo, je Francis Ford Coppola udaril še drugič. Zgodba o priseljencih je tu, pa tudi mamila, hazardiranje in - De Niro.
3. South Park: Večji, daljši in neobrezan (1999): Surov, udaren spletni video postane surov in udaren animirani ep, v katerem se Sadam Husein druži s samim Satanom. In vsega je tako ali tako kriva Kanada ...
4. Naredi prav (1989): Vrvež na newyorških ulicah, napetost med rasami in velikanski radio. Film Spika Leeja, ki je vsaj tako zapleten, kot so rasni odnosi v Ameriki, in vsaj tako učinkovit kot kašna udarna pesem skupine Public Enemy.
5. E. T. vesoljček (1982): Steven Spielberg je disneyjevsko zgodbico s posebnimi učinki in neustrašnimi predmestnimi otroci preobrazil v znanstvenofantastično klasiko in na vrhu polic trgovin ustoličil čokoladico Reese's. Američani so v kinih množično jokali v svoje ekstravelike kokice.
6. Zadeta modela (2004): Postmoderni ep o dveh zadetkih, v katerem se antijunaka izmuzneta dolgočasnim pričakovanjem moralno izprijene družbe in žurata z - že odraslim - otroškim zdravnikom Doogiejem Howserjem.
7. Titanik (1997): Koliko bi stalo, če bi morsko katastrofo spremenil v triurni videospot Celine Dion z Leonardom DiCapriem, se je morda vprašal James Cameron. Kakih 200 milijončkov dolarjev? Samo najbolj kapitalistična država na svetu bi lahko izdelala tako megalomanski film, ki je v bistvu tako slab, da je že oskarjevec.
8. Najboljša ekipa (2004): Američan, ki ga ta čustvena oda srednješolskemu nogometu na zahodu Teksasa ne premakne, je najbrž že na seznamu teroristov.
9. Forrest Gump (1994): Če kdo pooseblja Ameriko, je to Tom Hanks. Gump pa je poosebitev ameriške nagnjenosti k temu, da si v središču vsakega pomembnega kulturnega gibanja. Ne gre zanemariti, da je to tudi film, ki je spodbudil nastanek verige restavracij z morsko hrano. Kako zelo ameriško ...