Mel Gibson analizira zgodovinsko-politične procese. Foto: Reuters
Mel Gibson analizira zgodovinsko-politične procese. Foto: Reuters
Majevska piramida
Zgradi novo piramido, žrtvuj mladeniča in tvojih težav bo konec. Logika na majevski način. Foto: EPA

Gibson očitno ni človek, ki bi svoja dela želel skrivati do zadnjega trenutka. Na festivalu fantazijskih, grozljivih in znanstvenofantastičnih filmov Fantastic Fest je namreč Gibson predstavil del svojega še nedokončanega filma o propadu majevskega kraljestva. A to ni le film o propadu majevske civilizacije. Gibson je poudaril, da je to tudi zgodba o propadanju sedanje civilizacije, ki zaradi nerazumnih odločitev političnih voditeljev hodi po isti poti.

Kje se dogaja filma? V majevskem kraljestvu ali v ZDA?
Gibson upa, da se bodo ljudje iz njegovega filma kaj naučili. A to je le malo verjetno, saj se je že večkrat izkazalo, da je zgodovina ciklična. Vedno znova se na čelu ljudstve znajdejo samopašni voditelji, ki hrepenijo po osvajanju sosednjih dežel, in vedno znova se cvetoče civilizacije začnejo vdajati razvratu in nemorala zruši še zadnje temelje razumenga upravljanja z državo. Kot bi govorili o ZDA. O ZDA, ki se, soočena z vedno močnejšo opozicijo v svetu, zateka k vedno bolj neumni mednarodni politiki. Sindrom, za katerim so trpeli tudi Maji, le da se je pri njih izražal na nekoliko drugačen način.

Žrtvovanje na ameriški način
Ko je majevska civilizacija začela kazati znake propada, so vodje začeli 'pomoč' iskati pri božanstvih. Zahtevali so gradnjo vedno novih templjev in vedno pogostejša žrtvovanja ljudi. To je razburilo mladeniča Jaguarja Pawa, ki mu odredijo vlogo naslednje žrtve. Jaguar Paw - odigral ga je Rudy Youngblood -, ki v žrtvovanju ne vidi nobenega smisla, pa pobegne iz kraljestva, da bi ušel zli usodi.

Na predstavitvi svojega filma je Gibson obred žrtvovanja pri Majih primerjal z 'idiotskim' pošiljanjem ameriških mladeničev na vojna območja. To je žrtvovanje. "Če pošiljanje vojakov v Irak brez vsakega tehtnega razloga ni žrtvovanje, kaj potem sploh je žrtvovanje ljudi?"

Premiera filma je predvidena za 8. december.