Vsako leto festivalski spored prinaša nekaj kvalitetnih
Vsako leto festivalski spored prinaša nekaj kvalitetnih "bizark", ki jih na rednih sporedih kinematografov ne boste našli. Letos obeta avstrijska grozljivka Napad irhastih zombijev. Foto: IMDb
Frankenstein je ustvaril motoriste
Ameriška komična grozljivka Frankenstein je ustvaril motoriste bo na sporedu v sekciji Grossmann Grindhouse.

Poleg nekaterih najboljših žanrskih filmov preteklega leta in retrospektiv bo 12. festival po vrsti gostil tudi mednarodne filmske goste in obsežen spremljevalni program. Dogodki bodo v Ljutomeru potekali do 16. julija.

Filmski program bo odprl prvi slovenski film noir Psi brezčasja Mateja Nahtigala, v tekmovalnem programu za najboljši celovečerni film pa bodo prikazali švedski film Sensoria, mehiško-ameriški film Scherzo Diabolico, avstrijski Napad irhastih zombijev, turški film Intervencija in koprodukcijo več držav Čarovnica.

Večeri v vrtu mučenja
V okviru glasbeno-dokumentarnega programa bo med drugim premiera filma Odpadki druge generacije v režiji Dunje Danial, na ogled bo izbor spregledanih neproračunskih domačih celovečercev, ki jih je izbral Marcel Štefančič, ter maraton B-filmov Vrt mučenja, ki poteka po principu - več filmov pogledaš, manj plačaš.

Veliki Kubrick (v duhu) v Ljutomeru
Letošnji posebni gost festivala je Jan Harlan, producent večine filmov in zaupnik kontroverznega režiserja Stanleyja Kubricka. V njegovo čast so organizatorji pripravili kratko retrospektivo in pogovor.

V okviru festivala bo v sredo in četrtek tudi prvi mednarodni simpozij na temo produkcije žanrskih filmov v jugovzhodni Evropi, katerega cilj je zasnovati koproducentsko tržnico za žanrski film v tem delu Evrope.

Poleg tega program letošnjega Grossmannovega festivala vključuje še predstavitve novih knjižnih izdaj, filmske in igralske delavnice ter glasbene dogodke, na katerih bodo nastopili Edo Maajka, Extreme Smoke 57 in drugi.

V zibelki slovenskega filma
Grossmannov festival je bil ustanovljen leta 2005 ob stoletnici slovenske kinematografije v Ljutomeru, kraju, kjer so nastali prvi metri slovenskega filma izpod roke dr. Karola Grossmanna. Festival je od leta 2010 član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF).

Začel se je Grossmannov festival
Začel se je Grossmannov festival